InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Fragile Memory
Over IDFA
Archief
Fragile Memory
IDFA 2022

Fragile Memory

Igor Ivanko
Oekraïne, Slowakije
2022
85 min
Ned. Première
Festival history

In het zomerhuis van Leonid Burlaka, succesvol cameraman in de hoogtijdagen van de Sovjetfilmstudio’s, treft zijn kleinzoon Igor Ivanko stapels oude negatieven aan. De Oekraïense filmmaker laat deze privécollectie ontwikkelen en tracht de verweerde afdrukken digitaal te restaureren. Ze tonen de levensgeschiedenis van Burlaka, die tussen 1964 en 1999 ruim dertig speelfilms opnam in dienst van Odessa Film Studio – een belangrijke productiepijler in de gloriejaren van de Sovjetcinema.

Ivanko bevraagt zijn gepensioneerde grootvader aan diens keukentafel. Hoe was het om te filmen in die tijd? Welke mate van vrijheid ervoer hij, zowel artistiek als privé? Het antwoord op deze en vele andere vragen blijft vaak uit. Burlaka lijdt aan alzheimer en zijn geheugen gaat in rap tempo achteruit.

Daarom duikt Ivanko tussendoor in de archieven, zoekt hij oud-collega’s van zijn opa op en spreekt hij met zijn oma over het verleden. Door deze mix aan warme confrontaties, fragmenten van Burlaka’s werk en vooral diens verweerde privé-opnamen hoopt hij op het nippertje de persoonlijke verhalen achter het IJzeren Gordijn te doen herleven.

Credits
Regisseur
Cinematografie
    Igor Ivanko,
    Illia Yehorov,
    Leonid Burlaka

Video's

Images

0
1
2