InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Cause of Death
Over IDFA
Archief
Cause of Death
IDFA 2020

Cause of Death

Jyoti Mistry
Oostenrijk, Zuid-Afrika
2020
20 min
Ned. Première
Festival history

Het is overal en van alle tijden: geweld tegen vrouwen, soms tot de dood erop volgt. Ze worden geslagen, verdronken, verhangen, verbrand of gestenigd. Autopsierapporten vermelden zakelijk maar daardoor niet minder plastisch de doodsoorzaken: schedelbasisfractuur, koolmonoxidevergiftiging, hartstilstand, verstikking, orgaanlekkage.

Aan de hand van archiefmateriaal, vooral uit de eerste drie decennia van de vorige eeuw (afkomstig uit Eye Filmmuseum), laat de Zuid-Afrikaanse filmmaker, kunstenaar en filmtheoreticus Jyoti Mistry haar gedachten over dit onderwerp gaan. In beeld trekken talloze vrouwen aan de kijker voorbij in een ritmische, haast hypnotiserende montage: dansend in een groep, werkend in de fabriek of op het land, in de weer met kinderen of de vaat, balancerend op een circusbal of geconcentreerd bezig met gymnastiekoefeningen. Is er een patroon zichtbaar?

Het geweld wordt gesuggereerd in korte, onverbiddelijke animaties, die met de archiefbeelden zijn vervlochten of ermee samenvloeien. Op de achtergrond horen we een gedragen voorgelezen klaaglied: ‘Cause of death is woman.’

Credits
Regisseur
Sound
  Peter Cornell
  Peter Cornell
Narrator
  Napo Masheane
  Napo Masheane
Screening copy
  sixpackfilm
  sixpackfilm

Video's

Images

0
1