IDFA-Mediafonds Workshop 2016

This workshop is accessible to Dutch-speaking participants only. General information in English is available here.

In november is de IDFA-Mediafonds Workshop 2016 afgerond. In deze jaarlijkse workshop van IDFA en het Mediafonds ontwikkelden de deelnemers een filmplan in tekst en beeld voor een documentaire van 50 minuten. Het is traditie om deze documentaires tijdens IDFA op het grote doek te vertonen. Elk jaar ontvangt de maker van het beste plan uit de workshop de Mediafondsprijs Documentaire, €125.000, waarmee het kan worden gerealiseerd*.


In de IDFA-Mediafonds Workshop gaat een groep makers onder begeleiding van gerenommeerde documentairemakers aan de slag met het ontwikkelen van een filmplan voor een documentaire. De workshop bestaat al meer dan 20 jaar. In de editie van 2016 was opnieuw nadrukkelijk ruimte voor (het maken van) beeld tijdens de ontwikkeling van het filmidee. Een nieuwe generatie makers verkende nieuwe vertelvormen en ging met inzet van alle beschikbare middelen op zoek naar de grenzen van het genre.

De deelnemers aan de IDFA-Mediafonds Workshop 2016 waren Mea Dols de Jong, Vincent Boy Kars, Josefien van Kooten, Peter Triest, Sonja Wyss en Dikla Zeidler.

De winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire 2016 is Peter Triest voor zijn filmplan ?Parked Lives?.

Voor vragen over de IDFA-Mediafonds Workshop kun je terecht bij dymme@idfa.nl.
 

Tutors

De workshop werd in 2016 geleid door tutors Petra Lataster-Czisch en Catherine van Campen. Filmmaker en schrijfster Petra Lataster-Czisch maakt sinds 1990 met haar partner Peter Lataster documentaires, korte films en dansfilms. Veel van hun films beleefden op IDFA hun wereldpremière, waaronder Als we het zouden weten (2007), Niet zonder jou (2010) en Jeroen Jeroen (2011). Wakker in een boze droom won in 2013 de prijs voor de beste Nederlandse documentaire. Catherine van Campen begon haar carrière bij de radio, en maakte in 2007 de overstap naar beeld na deelname aan de IDFA-Mediafonds Workshop. Ze won de Mediafondsprijs documentaire 2007 met het in de workshop ontwikkelde filmplan Eeuwige moes. Met het plan voor haar tweede film Drona&ik, ontwikkeld tijdens de Kids & Docs Workshop, won ze de Kids & Docs Mediafondsprijs 2009. Haar eerste lange documentaire Garage 2.0 ging in première op IDFA 2015.
» Lees hier meer over de tutors

Opzet van de workshop

Na de selectierondes in april begint de workshop in mei voor een periode van 6 maanden. Voor de ontwikkeling van het filmplan zijn er vijf plenaire sessies van twee dagen en andere bijeenkomsten waarin in kleine groepen en individueel gewerkt wordt. Na inlevering van de filmplannen begin november presenteren de deelnemers tijdens IDFA 2016, van 16 t/m 27 november, de plannen aan omroepen en producenten. Een jury kiest het beste filmplan en reikt tijdens de openingsavond van IDFA de prijs aan de winnaar uit.

Deelname en Selectie

Profiel deelnemers
Kandidaten hebben aantoonbare ervaring met het medium film of televisie en hebben tenminste één (korte) documentaire op hun naam staan die is vertoond op televisie of op een ander toonaangevend platform (festival, bioscoop, website etc.). De voertaal is Nederlands, kandidaten dienen de Nederlandse taal in woord en geschrift te beheersen. De kandidaat is niet in vast dienstverband bij een omroep.

Intensiteit workshop
De workshop begint in mei. De bijeenkomsten zijn met name overdag in Amsterdam. Daarbuiten kost het doen van research, het maken van opdrachten en het ontwikkelen van het filmplan veel tijd. Deelnemers moeten dan ook rekening houden met een belasting van gemiddeld twee à drie dagen per week (incl. de bijeenkomsten). Aanwezigheid gedurende de workshop is verplicht; als de prestaties van een workshopdeelnemer niet voldoen aan de verwachting kan deze van verdere deelname worden uitgesloten.

Selectieprocedure
De eerste selectieronde vond in april plaats op basis van ingediend project, motivatie en eerder werk. De selectiecommissie van de eerste fase bestaat uit de vertegenwoordigers van IDFA, de Publieke Omroep en het Mediafonds. Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt van maximaal 12 filmmakers die uitgenodigd worden voor een gesprek. Maximaal 8 deelnemers worden geselecteerd voor definitieve deelname aan de workshop. De workshop start vervolgens eind mei.

Aanmeldingen die niet voldoen aan de criteria of die niet compleet zijn, worden niet in behandeling genomen. Over de selectie is geen correspondentie mogelijk. Per deelnemer mag slechts één voorstel worden ingediend.

Kosten van deelname aan de workshop zijn €600 excl. 21% BTW.

* Algemene voorwaarden

Bindende voorwaarden deelname IDFA-Mediafonds Workshop 2016

Deelname aan de workshop staat open voor documentaire filmmakers met enige relevante ervaring, die de door hen ingediende synopsis binnen de workshop willen ontwikkelen tot een filmplan voor een documentaire van 50 minuten. Het plan moet gerealiseerd kunnen voor een productiebudget van maximaal €125.000. De workshop bestaat uit besprekingen met de workshopleider(s) en gastcolleges waarin op verschillende aspecten van de documentaire wordt ingegaan. Deelnemers dienen aanwezig te zijn op deze bijeenkomsten en daarbuiten voldoende tijd in te ruimen t.b.v. de ontwikkeling van het filmplan. Voor het inschrijfgeld van €600 (excl. 21% BTW) wordt een factuur gestuurd.
 
De uitgewerkte filmplannen moeten begin november klaar zijn voor de beoordeling van een jury, waarvan de samenstelling t.z.t. bekend wordt gemaakt. Het Mediafonds stelt een prijs ter beschikking, bestaande uit een bedrag van €125.000 bestemd voor de productie van het winnende filmplan, te verlenen aan een omroep die de productie zal uitzenden. Dat betekent dat er nog in 2016 een publieke omroep moet zijn die zich aan de productie verbindt.

De subsidie wordt verleend onder de verplichting zoals opgenomen in de algemene voorwaarden van het Mediafonds. Bovendien dient in de aftiteling van het eindproduct te worden opgenomen dat de film gebaseerd is op een filmplan dat tijdens de IDFA-Mediafonds Workshop is ontwikkeld.
De IDFA-Mediafonds Workshop wordt georganiseerd in samenwerking met het

Call for Entry: IDFA Bertha Fund December 22, 2016 | The IDFA Bertha Fund is looking for new creative documentary projects from developing countries for both its classic program and the IBF Europe distribution scheme.
Ally Derks receives Pioneer Award December 12, 2016 | Last Saturday, Ally Derks received a prestigious Pioneer Award from the International Documentary Association.
Open Call: Short Web Documentaries November 26, 2016 | IDFA and Jos de Putter from Deep Focus Web Documentaries invite entries for project proposals from talented (young) filmmakers.

Twitter

IDFAindustry @IDFAindustry 7 days ago
RT @EDNEDN: Next up: MEET THE FESTIVALS @ 11:00 at the #MeetTheDocs stand w/ @SheffDocFest @hotdocs @krakowfilmfest ... https://t.co/GjKUX0…
Open
IDFAindustry @IDFAindustry 7 days ago
RT @orwany: Friends at #EFM, join us today at 16:00, White hall, MGB, "Storytelling in post-truth world", w/ #JoaoMSalles, urs truly & host…
Open
BankGiro LoterijVPROOxfam Novibde VolkskrantFonds 21VSBfonds