IDFA-Mediafonds Workshop 2016 Tutors

Catherine van Campen

Catherine van Campen begon haar carrière als regisseur van radiodocumentaires en hoorspelen. In 2007 was ze deelnemer van de IDFA-Mediafonds Workshop, waarmee ze de overstap naar beeld maakte. Ze won de Mediafondsprijs documentaire 2007 met het in de workshop ontwikkelde filmplan Eeuwige moes. Het plan voor haar tweede film Drona&ik, over twee Hindoestaanse broertjes waarvan er één een autistisch stoornis heeft, ontwikkelde ze tijdens de Kids & Docs Workshop, en won de Kids & Docs Mediafondsprijs 2009. De film won vervolgens meerdere  prijzen en werd onder meer op Berlinale 2009 vertoond.

Met Anne vliegt (2010) verwierf van Campen internationale bekendheid. Deze korte jeugdfilm over de kleine Anne die het syndroom van Gilles de la Tourette heeft, werd op meer dan 100 internationale filmfestivals vertoond en won vele prijzen, onder meer bij Hot Docs en Visions du Réel. Ook haar volgende documentaires Painful Painting (2011)en Joan’s Boys (2013) werden internationaal vertoond. Met Garage 2.0 (2015), dat in première ging op IDFA, maakt zij haar eerste lange documentaire. Momenteel werkt Van Campen aan Zaatari Djinns, die naar verwachting eind 2016 in première gaat. De film draait om vijf kinderen in een vluchtelingenkamp in Jordanië, waarbij volgens Van Campen de uitdaging is om weg te blijven van de clichébeelden die we daarvan kennen.

Petra Lataster-Czisch

Petra Lataster-Czisch is filmmaakster en schrijfster. Ze groeide op in Oost-Duitsland, studeerde filmtheorie en scenario en verhuisde in 1981 naar Amsterdam. Sinds 1990 maakt ze met haar partner Peter Lataster documentaires, korte films en dansfilms. Hun films gaan grote thema's niet uit de weg maar schuwen het grote gebaar. De laatste jaren werken ze steeds minder met interviews en commentaar, waardoor de kijker een grote mate van emotionele betrokkenheid wordt gegund. "Samen met de mensen die we filmen zoeken we naar het wezen van het leven. Er is niets beters dan dat."

De films van de Latasters wonnen twee Gouden Kalveren en vele internationale prijzen. Veel van hun films beleefden op IDFA hun wereldpremières, waaronder Als we het zouden weten (2007), Niet zonder jou (2010) en Jeroen Jeroen (2011). Wakker in een boze droom won in 2013 de IDFA Award for Best Dutch Documentary. In 2012 waren de Latasters Documentairemakers in Focus van het Instituut voor Beeld en Geluid en verscheen er een dvd-box met hun verzameld werk. Naast maker is Petra ook docent en coach, onder meer aan de Filmacademie. Op het moment maken de Latasters een lange documentaire over vluchtelingenkinderen in een Brabantse dorpsschool, die veel meer moeten leren dan alleen lezen en schrijven. Lukt het de kinderen om hun nieuwe wereld te verkennen en te veroveren? M van maan gaat eind 2016 in première.

De IDFA-Mediafonds Workshop wordt georganiseerd in samenwerking met het

Call for Entry: IDFA Bertha Fund December 22, 2016 | The IDFA Bertha Fund is looking for new creative documentary projects from developing countries for both its classic program and the IBF Europe distribution scheme.
Ally Derks receives Pioneer Award December 12, 2016 | Last Saturday, Ally Derks received a prestigious Pioneer Award from the International Documentary Association.
Open Call: Short Web Documentaries November 26, 2016 | IDFA and Jos de Putter from Deep Focus Web Documentaries invite entries for project proposals from talented (young) filmmakers.

Twitter

IDFAindustry @IDFAindustry 8 days ago
RT @EDNEDN: Next up: MEET THE FESTIVALS @ 11:00 at the #MeetTheDocs stand w/ @SheffDocFest @hotdocs @krakowfilmfest ... https://t.co/GjKUX0…
Open
IDFAindustry @IDFAindustry 8 days ago
RT @orwany: Friends at #EFM, join us today at 16:00, White hall, MGB, "Storytelling in post-truth world", w/ #JoaoMSalles, urs truly & host…
Open
BankGiro LoterijVPROOxfam Novibde VolkskrantFonds 21VSBfonds