IDFA kondigt eerste films editie 2018 aan

  Iedere dinsdag in oktober maken we nieuwe titels en gasten van IDFA 2018 bekend. Deze (eerste) keer presenteren we de focusprogramma’s Me en Space, waarin we tijdens IDFA 2018 aandacht besteden aan respectievelijk de autobiografische documentaire en de cruciale rol van de fysieke ruimte in documentaire. Ook kondigt onze hoofdgast van dit jaar, de Tsjechische regisseur Helena Třeštíková, de door haar geselecteerde Top 10 aan. En we presenteren de films uit haar oeuvre die je in het programma Retrospective kunt bekijken.

  Helena Třeštíková: hoofdgast van IDFA 2018

  De Tsjechische filmmaker Helena Třeštíková (Praag, 1949) werd alom bekend met haar time-lapsemethode van filmmaken, waarin ze haar personages soms decennialang volgt. In de intimiteit van het dagelijks leven van haar hoofdpersonen schemert subtiel de grotere, onstuimige geschiedenis van haar land en Europa door. Ze probeert, zoals ze zelf zegt, altijd ‘grote’ geschiedenis op te nemen in haar kleine geschiedenissen. In Retrospective selecteerden we zeven films van Třeštíková voor deze editie van IDFA.

  Op uitnodiging van IDFA koos Třeštíková tien films die haar het meest hebben geïnspireerd, waaronder twee niet eerder op IDFA vertoonde films van Vera Chytilova en werken van bekende makers zoals Joris Ivens, Milos Forman en Krzysztof Kieslowski. Třeštíková maakt hiermee als het ware een eerbetoon in een eerbetoon. Bekijk welke films onze hoofdgast koos voor haar Top 10, die je kunt bekijken tijdens het festival.

  Focus: Me

  IDFA presenteert een groot focusprogramma met de titel Me, waarin de persoonlijke of autobiografische documentairefilm centraal staat. In de geselecteerde films onderzoekt en verbeeldt de filmmaker zijn of haar eigen leven en openbaart soms zeer persoonlijke geschiedenissen.

  Het programma bestaat uit ruim 20 documentaires - klassiekers en premières - uit verschillende regio’s, van zowel beginnende filmmakers als van gevestigde namen. Een groot aantal van deze makers, onder wie Naomi Kawase, Mahamat Saleh Haroun en Sara Fattahi, zijn bij het festival aanwezig en praten naderhand over hun film.

  Focus: Space

  In een langlopende serie stelt IDFA de kunst van het documentaire filmmaken centraal. Dit jaar wordt het gebruik van de fysieke ruimte in de film onderzocht. In het focusprogramma Space zijn tien nieuwe titels opgenomen, waarin ruimte op verschillende manieren en niveaus een cruciale rol speelt. Na de films praten vaste gespreksleiders Nicolas Rapold (Film Comment) en Eric Hynes (Museum of the Moving Image) uitgebreid na met de regisseurs, onder wie Sergei Loznitsa (Victory Day), Karim Aïnouz (Central Airport THF) en Gabrielle Brady (Island of the Hungry Ghosts).

  Het volledige programma van Space en Me is bekend op 24 oktober, nadat alle films in de competities zijn aangekondigd.

  IDFA vindt plaats van woensdag 14 tot en met zondag 25 november 2018 in verschillende theaters in Amsterdam. De reguliere kaartverkoop voor IDFA 2018 begint op 1 november. IDFA Vrienden en relaties kunnen daarvoor al kaarten aanschaffen in de voorverkoop vanaf 29 oktober. Kaarten voor enkele IDFA Specials gaan al vanaf 18 oktober in de verkoop die voor iedereen toegankelijk is.

  Het publieksprogramma van IDFA wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, VSBfonds en Creative Europe Media.