IDFA 2018: meer nieuwe programma’s, nieuwe films bekend

  Deze week presenteren we de nieuwe programma’s Luminous en Frontlight en maken we meer nieuwe titels bekend die je van 14 t/m 25 november op IDFA 2018 gaat zien in de selecties van Paradocs, Masters en Best of Fests. Daarmee zijn er weer 86 films toegevoegd aan het festival.

  Nieuw in IDFA: Luminous en Frontlight

  Luminous en Frontlight zijn twee nieuwe programma’s met uitsluitend premières, waarvan we vandaag de eerste 18 titels bekend maken.

  De geselecteerde films in Luminous zijn karakter-, plot- of auteurgedreven en dompelen de kijker onder in een cinematografische ervaring. De films maken het universele invoelbaar via het individuele. In Luminous zijn onder meer opgenomen: Sara de Gouveia’s The Sound of Masks, Daniel Rosenfeld’s Piazzolla: the Years of the Shark en Ben Asamoah’s Sakawa.

  In Frontlight presenteert IDFA een selectie van uitzonderlijke films over onderwerpen die van de radar van de mainstream-media zijn gevallen, of films die bekende verhalen dieper onderzoeken. De nadruk ligt op maatschappelijke kwesties die wereldwijd spelen. Frontlight bevat onder andere Police Killing van Natasha Neri en Lula Carvalho, The Panama Papers van Alex Winter en Sylvana, Demon or Diva van Ingeborg Jansens. Veel films worden gevolgd door een DocTalk -een uitgebreid nagesprek- waaronder The Panama Papers, waar de makers na de film worden geïnterviewd door Trouw-journalist Jan Kleinnijenhuis, die deelnam aan het internationale onderzoeksteam dat leidde tot de onthullingen.

  Masters

  In Masters zijn de nieuwste films opgenomen van auteurs wiens werk IDFA op de voet volgt en die over een herkenbare cinematografische signatuur beschikken. In 2018 kwamen velen van hen met nieuw werk zoals Werner Herzog (Meeting Gorbachev), Victor Kossakovsky (Aquarela), Sergei Loznitsa (The Trial en Victory Day), Errol Morris (American Dharma), Rithy Panh (Graves Without a Name) en Maria Ramos (The Trial). Verder presenteren we de nieuwste films van cinematografische meesters, zoals Ruth Beckermann (The Waldheim Waltz), Amos Gitai (Letter to a Friend in Gaza), Nicolas Philibert (Each and Every Moment) en Wang Bing (Dead Souls).

  Best of Fests

  Opvallende documentaire films uit het internationale festivalcircuit staan centraal in Best of Fests. Hierin worden prijswinnaars, publieksfavorieten en spraakmakende titels van het afgelopen jaar vertoond zoals Free Solo, Minding the Gap en Touch Me Not.

  Paradocs

  Paradocs beweegt zich tussen film en kunst. Met innovatieve vormen zoeken de makers de vrijheid van het documentairegenre op. De selectie bestaat dit jaar uit 13 films, met werken van onder meer Feargal Ward en Adrian Duncan (Memory Room) en Melanie Bonajo (Progress vs. Sunsets). De samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam bestaat dit jaar uit het gezamenlijk samenstellen van de Video Club, de mediakunstserie waarin videowerken uit de vermaarde collectie van het museum worden vertoond. Dit evenement vindt plaats op vrijdag 16 november in het auditorium van het Stedelijk. Voor de derde editie van Video Club heeft gastcurator en kunstenaar Basir Mahmood een programma samengesteld rondom het thema ruimte. Daarnaast zal zijn nieuwste film All Voices Are Mine te zien zijn tijdens deze avond en daarna op het IDFA.

  Vast onderdeel van Paradocs is de samenwerking met Amsterdam Art en EYE tijdens het Amsterdam Art Weekend in het laatste weekend van IDFA. Dit jaar bestaat het programma uit drie onderdelen. Gastcurator Zippora Elders heeft een selectie videokunst gecureerd, met o.a. nieuw werk van o.a. Meiro Koizumi en Ansuya Blom te zien op 25 november. Daarnaast is er een live performance van Ryoji Ikeda (23 november) en een lezing door de Belgische kunstenaar David Claerbout (24 november) over zijn nieuwste werk Confetti, dat te zien is in Annet Gelink Gallery. Amsterdam Art Weekend is van 22 tot en met 25 november, bezoek hun website.

  De selectie van deze programma's wordt in de komende weken compleet gemaakt. Op 24 oktober is het volledige aanbod bekend. Vorige week zijn de eerste vier programma’s van IDFA 2018 bekend gemaakt.

  Informatie & kaartverkoop

  IDFA vindt plaats van woensdag 14 tot en met zondag 25 november 2018 in verschillende theaters in Amsterdam. De reguliere online kaartverkoop voor IDFA 2018 start op 1 november. IDFA Vrienden en relaties kunnen al in de voorverkoop vanaf 29 oktober online kaarten aanschaffen. Je bent al Vriend van IDFA vanaf €3,- per maand.

  Kaarten voor enkele IDFA Specials gaan vanaf 18 oktober in de verkoop, die voor iedereen toegankelijk is. Blijf op de hoogte via Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  Wil je nu al kaarten voor IDFA kopen? Dat kan al voor de voorstellingen van The Best of IDFA op 23, 24 en 25 november in het DeLaMar Theater. Koop je tickets hier.

  Het publieksprogramma van IDFA wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, VSBfonds en Creative Europe Media.