IDFA start samenwerking met MIT Open Doc Lab & winnaar Filmfonds DocLab Interactive Grant bekend

  Zondag 18 november gaat een unieke samenwerking tussen het Massachusetts Institute of Technology Open Documentary Lab en IDFA van start. Samen met partners en kunstenaars gaan beide partijen gedurende 5 jaar fundamenteel onderzoek doen naar immersieve en interactieve media – zoals VR en kunstmatige intelligentie – en gebruiken daarbij het IDFA DocLab festival als levend laboratorium. Deze samenwerking wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap binnen het kader van de Topsector Creatieve Industrie en het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI). William Uricchio van MIT, Jann de Waal, boegbeeld van Top Team Creatieve Industrie, en Caspar Sonnen van IDFA Doc Lab lanceren het R&D programma op zondag 18 november om 10.00 uur tijdens de Immersive Network Summit in de Brakke Grond.

  Verder maakt IDFA op donderdagavond 15 november tijdens de opening van IDFA DocLab de drie winnaars van de tweede Filmfonds DocLab Interactive Grant bekend: Eat | Tech | Kitchen, The Industry VR en Common Good. De eerste twee beleven diezelfde avond hun wereldpremière.

  IDFA DocLab Immersive Network R&D Program

  Sinds de start in 2007 ontwikkelde IDFA DocLab tot een belangrijk internationaal platform voor interactieve documentaires en digitaal verhalen. Mede omdat niet één medium, technologie of discipline centraal staat, groeide het festival uit tot een internationale voedingsbodem voor talentontwikkeling, artistieke innovatie en interdisciplinaire samenwerking.

  Na een pilotfase vanaf 2015 gaat IDFA in het nieuwe onderzoeksprogramma IDFA DocLab Immersive Network R&D Program samenwerken met kernpartner MIT Open documentary Lab. Andere (research) partners zijn Beeld en Geluid en Diversion Cinema uit Parijs. Nieuwe (research) partners kunnen zich voor een of meerdere jaren aansluiten. Het programma richt zich op een groeiend (inter)nationaal ecosysteem van kunstenaars, wetenschappers en industry partners. Het R&D programma wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, CLICKNL en het Nederlands Filmfonds.

  Levend Lab

  Het nieuwe R&D programma gebruikt het jaarlijkse DocLab festival als een levend laboratorium voor artistieke experimenten, fundamenteel onderzoek en publieksonderzoek. Per jaar worden op basis van de nieuwste ontwikkelingen in interactieve en immersieve media samen met betrokken partners en het veld nieuwe onderzoeksvragen geformuleerd.

  Dit eerste jaar is onder meer gericht op onderzoek naar Kunstmatige Intelligentie. Als onderdeel hiervan zijn verschillende installaties en live performances ontwikkeld, zoals I’ve Always Been Jealous of Other People’s Families van Shirin Anlen (in samenwerking met NFB en Atlas V) en A Dinner with Frankenstein AI van Lance Weiler, Nick Fortugno en Rachel Ginsberg (in samenwerking met Columbia University en National Theatre Immersive Storytelling Studio).

  Een tweede onderzoeksdomein verkent het spanningsveld tussen lineare en interactieve vertelmethodes in virtuele media (VR/AR/XR), met o.a. de fysieke VR installatie The Collider: Chapter One van het Britse kunstenaarsduo Anagram. In samenwerking met Beeld en Geluid wordt daarnaast onderzoek gedaan naar het toekomstbestendig maken van interactieve en digitale media.

  Winnaars Filmfonds DocLab Interactive Grant

  De interactieve documentaire projecten Eat | Tech | Kitchen van Klasien van de Zandschulp en Emilie Baltz, The Industry VR van Mirka Duijn en Common Good van Nadja van der Weide zijn de winnaars van de Filmfonds DocLab Interactive Grant 2018. De winnaars, bekendgemaakt tijdens de opening van IDFA Doclab: Humanoid Cookbook, krijgen ondersteuning om hun projecten verder te ontwikkelen. Eat | Tech | Kitchen en The Industry VR beleven tijdens IDFA 2018 hun wereldpremière. Common Good zal later in 2019 worden gerealiseerd. De Filmfonds DocLab Interactive Grant wordt voor tweede keer uitgereikt. De prijs werd in 2017 door het Filmfonds en IDFA in het leven geroepen om interactieve projecten van Nederlandse bodem te stimuleren. Innovatieve projecten met hoge artistieke kwaliteit, internationale potentie en een collectieve ervaring komen in aanmerking. Podcast serie Bob, winnaar in 2017, ging vorig jaar in première tijdens IDFA DocLab en won zowel een Tegel, een journalistieke vakprijs, als de Dutch Podcast Award. De drie winnaars van dit jaar zijn gekozen uit de selectie van IDFA DocLab 2018.

  In Eat | Tech | Kitchen blaast een rudimentaire chatbot La cucina futurista (1932) nieuw leven in door toekomstdromen te vertalen naar nieuwe tafelrituelen en recepten voor het digitale tijdperk. Het werk is te ervaren in de IDFA DocLab: Humanoid Cookbook tentoonstellling, tijdens vier korte performances en tijdens Eat | Tech | Kitchen Party, een interactief diner in Mister Kitchen.

  De interactieve documentaire The Industry VR brengt de Nederlandse drugsindustrie in kaart, zowel op een persoonlijk niveau als in vogelvlucht. Terwijl je rondkijkt op hun werkplekken, vertellen wiettelers en cokebaronnen over de kicks en de stress van hun illegale werk. Ook dit werk is tijdens IDFA DocLab te ervaren van 15 t/m 25 november in de Brakke Grond.

  Foto: Joke Schut