IDFA Bertha Fund kiest 9 projecten voor IBF Classic

  Na een intensieve selectie kan het IDFA Bertha Fund (IBF) met trots de projecten aankondigen die deze ronde de IBF Classic subsidie ontvangen. Het fonds heeft in totaal € 110.000 euro toebedeeld aan negen documentaireprojecten: twee in de categorie ontwikkeling en zeven in de categorie productie/post-productie. Er werden 220 aanvragen ingediend uit 70 verschillende landen.

  IBF Classic is de langstlopende subsidiecategorie van het IDFA Bertha Fund en biedt sinds 1998 steun aan filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa. Met deze IBF Classic-selectieronde steunt het fonds weer een nieuwe groep internationale filmmakers bij de ontwikkeling, productie of post-productie van hun project.

  Opkomende documentairetalenten

  De nieuwste generatie documentairetalenten is er een om rekening mee te houden in de IBF Classic selectie. Hassen Ferhani, de Algerijnse regisseur van The Kingdom of Malika, kreeg eerder al ondersteuning van het fonds voor zijn eerste lange documentaire Roundabout in My Head. In 2015 won deze film de IDFA Special Jury Award for First Appearance. De Argentijnse filmmaker Manuel Abramovich komt met het nieuwe project Cowboy Love, volgend op zijn vorige werk Soldado, dat in 2017 op IDFA draaide. Andere opkomende filmmakers om in de gaten te houden zijn Iryna Tsilyk uit Oekraïne, wier project The Earth Is Blue as an Orange vorig jaar deelnam aan de IDFAcademy Summer School, plus nieuwkomers Venice C. Atienza uit de Filippijnen en Asmae El Moudir uit Marokko.

  Filmmakers ondersteunen tijdens hun hele carrière

  Deze IBF Classic-selectie bevat ook een aantal gevestigde filmmakers, van wie de meeste een lange geschiedenis met IDFA en IBF hebben. De Iraanse regisseur Mehrdad Oskouei pitchte in 2018 zijn project Sunless Shadows (met de werktitel The Revisited) op het IDFA Forum: de laatste toevoeging aan de lange lijst met films die hij eerder op IDFA vertoonde en door het Fonds ondersteund werden. De Congolese filmmaker Dieudo Hamadi kennen we onder meer vanwege zijn film Mama Colonel, die in 2017 in IDFA’s Best of Fests-programma draaide en in 2014 productie-subsidie kreeg van IBF. Zhao Liang, de Chinese filmmaker achter het door IBF ondersteunde Behemoth (Masters-programma IDFA 2015), duikt nu ook weer op in de IBF-selectie met zijn nieuwe project Pandora's Box.

  IBF Classic: de volledige selectie

  Dit is de volledige IBF Classic selectie van deze ronde:

  IBF Classic - Ontwikkeling

  IBF Classic - Productie & Post-productie

  Maak kennis met de jury

  De selectiecommissie van IBF Classic bestond uit juryleden Alex Szalat (voormalig CEO van ARTE Frankrijk), Rebecca Lichtenfeld (directeur Social Impact Media bij Bertha Philanthropies), María Campaña Ramia (programmeur bij Ambulante Documentary Film Festival; Program Advisor bij IDFA en Encuentros del Otro Cine 'EDOC'), Orwa Nyrabia (Artistiek Directeur van IDFA) en Isabel Arrate Fernandez (Managing Director van IDFA Bertha Fund).

  Vanaf 1 mei 2019 is het weer mogelijk subsidie aan te vragen in de IBF Classic-categorie. De deadline voor het indienen van aanvragen is op 10 juni. Meer informatie over deze financieringsmogelijkheid vind je hier.