IDFA presenteert nieuwe programmeurs en prijzen

  Met trots kondigt IDFA aan dat Sarah Dawson en María Campaña Ramia vanaf nu deel uitmaken van het programmateam van IDFA. Daarnaast presenteert het festival voor de komende editie een nieuw awardsprogramma. Documentaireproducenten, editors, en cameramensen zullen naast de regisseurs door deze indeling meer in de belangstelling komen te staan.

  Sarah Dawson en María Campaña Ramia sluiten zich aan bij IDFA

  Het IDFA-programmateam mag twee nieuwe leden verwelkomen. Sarah Dawson, nu nog werkzaam bij Sheffield Doc/Fest als Associate Programmer en Program Manager, begint in juli als Programmeur bij IDFA nadat ze haar taken in Sheffield heeft afgerond. Eerder was Dawson festivalmanager van het Durban International Film Festival in haar thuisland Zuid-Afrika. Bij IDFA zal Dawson de premièresecties Luminous en Frontlight voor haar rekening nemen. Ook gaat ze zich ontfermen over de studentencompetitie, al jarenlang een onderdeel van IDFA.

  Daarnaast komt María Campaña Ramia – progammeur, criticus en auteur uit Ecuador – het team versterken als Associate programmer.
  Campaña Ramia woont nu nog in Rio de Janeiro, van waaruit ze meewerkt aan de programmering van Ambulante in Mexico. In het verleden bekleedde ze de functie van artistiek directeur van documentairefestival EDOC in Quito en was ze gastcurator bij het Instituto Moreira-Salles. Dit jaar sluit ze zich aan bij de commissie voor de IDFA Competition for Feature-Length Documentary, de hoofdcompetitie. Daarnaast krijgt zij als belangrijke taak om het bereik en de profilering van IDFA in Latijns Amerika te vergroten.

  Door de intrede van de nieuwe teamleden zal de taakverdeling van de zittende programmeurs wat verschuiven. Zo zal Senior Programmeur Laura van Halsema zich buigen over de Competition for Mid-Length Documentary, en zullen Senior Programmeur Raul Niño Zambrano en Programmeur Jasper Hokken de Nederlandse Competitie overnemen. Ook zal Hokken de verantwoordelijkheid voor het IDFA on Stage-programma krijgen, dat in 2018 is geïntroduceerd en met veel enthousiasme werd ontvangen. Ten slotte is Eveline Kaethoven vanaf dit jaar Programmacoördinator. Zoals in de voorgaande jaren zal Senior Programmeur Joost Daamen zich inzetten voor de Feature Length-competitie en Paradocs, Niño Zambrano voor de First Appearance-competitie, en Hokken voor de Competition for Short Documentary.

  Een nieuw awardsprogramma en meer korte film op IDFA 2019

  Dankzij nieuwe programmareglementen heeft het festivalprogramma van IDFA nu meer ruimte voor korte film. Een belangrijke verandering is bijvoorbeeld de nieuwe status van de competitie voor korte film; hiervoor komen nu alleen projecten in aanmerking die in Europese-, internationale-, of wereldpremière gaan. Bovendien staan alle non-competitieve festivalsecties nu open voor inzendingen van korte films, inclusief de première-onderdelen Frontlight en Luminous en de secties Masters en Best of Fests. Zo staat er op IDFA 2019 meer korte film op het programma dan ooit.

  Ook verandert het awardsprogramma; zo komt er in de nieuwe indeling naast regisseurs meer aandacht voor het werk en talent van documentaireproducenten, editors en cameramensen. Ook wordt er een nieuwe award geïntroduceerd voor het gebruik van archiefmateriaal, waarvoor films uit de verschillende secties in aanmerking komen. Gedetailleerde informatie over het nieuwe awardsprogramma zal later dit jaar bekend worden gemaakt aan het publiek.