IDFA onthult nieuw awardsprogramma en eerste namen juryleden

  Met trots doen we vandaag de nieuwe structuur van het IDFA-competitieprogramma uit de doeken. Ook maken we vandaag de eerste namen voor de jury van IDFA 2019 bekend.

  De nieuwe awardsregeling staat onder andere voor meer prijzen in de Feature-Length en First Appearance competities, een efficiëntere indeling in de overige competitieprogramma's en meerdere nieuwe samenwerkingen met toonaangevende partners. Zo zal er meer aandacht gaan naar potentiële nieuwe winnaars, blijft het brede scala aan documentairetalent dat vandaag de dag werkzaam is tot zijn recht komen en worden de beste en meest vernieuwende documentairefilms van onze generatie in het zonnetje gezet.

  Mohsen Makhmalbaf, Claire Simon en Gaston Kaboré onderdeel van IDFA-jury 2019

  Als tipje van de sluier kunnen we alvast een paar namen van juryleden bekendmaken. Mohsen Makhmalbaf, één van Iran's meest vooraanstaande filmmakers, zal tijdens zijn eerste bezoek aan IDFA meteen in de jury plaatsnemen. Naast hem neemt ook de Franse meesterfilmmaker Claire Simon aan de jury deel, na op IDFA 2018 haar laatste documentaireserie Le Village vertoond te hebben. Ze zullen worden vergezeld door de iconische regisseur Gaston Kaboré uit Burkina Faso, die vanuit West-Afrika een aanzienlijk oeuvre heeft opgebouwd. Ook hij komt in 2019 voor het eerst naar IDFA. Ten slotte zal de geprezen Nederlandse editor Barbara Hin deel uitmaken van de jury. In haar lange carrière werkte zij onder andere mee aan meesterwerken als Amsterdam Global Village (reg. Johan van der keuken, 1996) en aan het nieuwere Kabul, City in the Wind (Aboozar Amini, 2018). De volledige jurysamenstelling zal later deze herfst bekend worden gemaakt en zal, zoals altijd, uit namen bestaan met wie we trots zijn samen te mogen werken. Verwacht onder meer een aantal van 's werelds meest invloedrijke filmmakers, editors, critici, auteurs en festivaldirecteurs.

  Competition for Feature-Length Documentary uitgebreid met nieuwe awards

  De vermaarde Feature-Length competitie zal worden uitgebreid met drie nieuwe awards: een prijs voor de beste regisseur, een prijs voor de beste editor, en één voor de beste camerapersoon. De felbegeerde award voor de beste feature zal blijven bestaan. Door deze toevoegingen willen we benadrukken dat het documentairevak bovenal een team effort is. Naast de award voor de beste feature, die wordt uitgereikt aan de regisseur en de producent van de film, zal er dus extra aandacht komen voor de beste regisseurs, editors en cameramensen.

  FIPRESCI Award komt naar Competition for First Appearance

  De IDFA Competition for First Appearance zal, vanuit een nieuwe samenwerking met de prestigieuze International Federation for Film Critics, worden verrijkt met de FIPRESCI Award. Deze award zal naast de bestaande IDFA Award for Best First Appearance worden uitgereikt en zal onze missie om de volgende generatie toonaangevende documentairemakers een podium te bieden meer kracht bijzetten.

  Nieuwe award voor het beste gebruik van archiefmateriaal

  Ook nieuw dit jaar is een competitie voor het beste creatieve gebruik van archiefmateriaal. Voor deze award, die mogelijk wordt gemaakt door Beeld en Geluid, komen films uit alle programma-onderdelen in aanmerking. De winnende film, die door de jury uit een shortlist van maximaal 8 titels zal worden gekozen, zal worden bekroond met de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award voor het beste creatieve gebruik van archiefmateriaal. Elke nieuwe IDFA-film maakt kans op deze prijs, die een eerbetoon vormt aan één van de pijlers van het documentairevak: het archief.

  Gestroomlijnde competities en nieuwe awards op IDFA 2019

  In de Mid-Length-, Nederlandse, Shorts,- Studenten- en Kids & Docs-competities zal vanaf nu slechts één grote award worden uitgereikt. Op die manier zal de concurrentie binnen deze competitieselecties worden opgeschroefd, waardoor de uiteindelijke winnaar extra in de belangstelling zal komen te staan.

  In lijn met de traditie van IDFA zullen er tijdens de aanstaande editie nog een aantal aanvullende awards worden uitgereikt. Zo zal de VPRO IDFA Audience Award naar de film met de hoogste publiekswaardering gaan, wordt de NPO-fonds Karen de Bok Talent Prijs uitgeloofd aan een deelnemende filmmaker in de IDFAcademy & NPO-fonds Workshop, en is er het Prins Bernhard Cultuurfonds Documentaire Stipendium voor een door het Cultuurfonds te kiezen aanstormende filmmaker. Ten slotte zal er binnen de eerder aangekondigde IF/Then Global Pitch op IDFA 2019 een productiebeurs worden toegekend aan één winnend project. Deze winnende maker of team krijgt bovendien de kans om mee te doen aan het IF/Then Shorts programma van het Tribeca Film Institute. Daarnaast krijgt een tweede project een prijs met eervolle vermelding.

  Het IDFA competitieprogramma wordt mogelijk gemaakt door Ammodo. De IDFA Competition for First Appearance komt tot stand met dank aan de Vrienden van IDFA.