IDFA 2019 opent met een oproep tot gendergelijkheid en inclusiviteit

  Vandaag is het 32ste International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) officieel geopend in Koninklijk Theater Carré, waarmee Amsterdam de komende 12 dagen de documentairehoofdstad van de wereld is.

  De jongste filmmaker van IDFA 2019 – de 21-jarige Canadees-Vietnamese regisseur Carol Nguyen – trapte de avond af met een oproep aan de filmindustrie om meer aandacht te besteden aan jong talent en vrouwelijke filmmakers.

  “Als je het mij vraagt, is het nu het beste moment om een vrouwelijke filmmaker te zijn. Alleen al in de afgelopen paar jaar hebben we een toename van diversiteit in de mainstream-media gezien. De maatschappij en het filmpubliek zijn zich meer dan ooit bewust van het gebrek aan gender- en raciale gelijkheid in film. Filmfestivals hebben zich zelfs doelen op het gebied van gendergelijkheid gesteld. Deze generatie makers heeft het allemaal definitief op de agenda gezet. Daarom ben ik optimistisch,” zei Nguyen, die eraan toevoegde dat er nog veel werk aan de winkel is, maar dat we het samen moeten doen.

  In zijn openingsspeech, benadrukte Orwa Nyrabia, artistiek directeur van IDFA de belangrijke rol van documentaire film in de turbulente tijd waarin we leven.

  Als populistische zienswijzen en discussies de overhand krijgen wordt het elitair genoemd om te strijden tegen racisme, uitsluiting, onrecht, onderdrukking en klimaatproblemen. We kunnen kiezen om aan deze realiteit te ontsnappen door naar een romantische komedie te kijken. Of we kunnen ervoor kiezen in de val te trappen van wanhoop en paniek, en naar een documentaires te kijken die slechts uit zijn op effectbejag. Maar er is ook een derde mogelijkheid: we kunnen onze geestelijke gezondheid, onze balans en onze integriteit bewaken, als we de realiteit ervaren. Dit is waar goede documentaire cinema voor staat, en wat IDFA behelst, zei Nyrabia.

  Tijdens de komende 12 dagen, tot en met 1 december, presenteert IDFA op meer locaties dan ooit (20) door heel Amsterdam 329 films en nieuwe media projecten uit 85 landen. Het festival verwelkomt meer dan 3000 professionals uit meer dan 90 landen en biedt een plek aan 147 wereld- of internationale premières. Het 32ste festival markeert ook het hoogste percentage vrouwelijke filmmakers in de geschiedenis van IDFA.

  Openingsfilm van IDFA 2019: Sunless Shadows van Mehrdad Oskouei

  Sunless Shadows, geregisseerd door de Iraanse Mehrdad Oskouei en geselecteerd voor IDFA's Feature-Length-competitie, neemt ons mee in de persoonlijke wereld van vijf jonge Iraanse vrouwen, allemaal medeplichtigen aan de moord op een mannelijk familielid. Gefilmd in een klein detentiecentrum, gaat Sunless Shadows over de realiteit van jonge vrouwen die de ultieme daad van geweld kozen om zichzelf en hun geliefden te redden van voortdurend misbruik. Gemaakt met steun van het IDFA Bertha Fund, vertelt de film van Mehrdad Oskouei een tijdloos verhaal over geweld tegen vrouwen, over hoe sommige vrouwen daarop reageren en de daaruit voortvloeiende gevolgen door toedoen van de maatschappij.

  De IDFA Award Ceremony vindt plaats op woensdagavond 27 november in Eye Arena, waar de winnaars in de verschillende competitiecategorieën worden bekendgemaakt.

  Sunless Shadows

  • Mehrdad Oskouei
  • 2019
  • 74 min

  Een beeld van het leven in een Iraanse jeugdgevangenis, waar een groep minderjarige meisjes hun straf uitzit voor de moord op een mannelijk familielid. Wanneer ze alleen zijn met de camera delen ze hun gedachten, gevoelens en twijfels.