IDFA presenteert het scholierenprogramma van 2020

  In 2019 brachten ruim vijftienduizend (!) leerlingen een bezoek aan IDFA en ook dit jaar is er weer een speciaal programma samengesteld voor het primair- en voortgezet onderwijs. Ook het mbo krijgt weer een eigen programma.

  De films worden aangeboden in combinatie met lesmateriaal en zaalgesprekken waarin analyse van beeldtaal en reflectie op de aangesneden thema’s centraal staan. Een bezoek aan IDFA draagt op deze manier bij aan de ontwikkeling van mediawijsheid, kritische denkvaardigheden en bewust en actief burgerschap. Gezien de huidige omstandigheden omtrent Covid-19 en de daardoor beperkte zaalcapaciteit, is het voor het eerst ook mogelijk om de films online in de klas te bekijken. Je kunt het online programma dan naar wens invullen door het (optioneel) bijboeken van een live Q&A (po,vo en mbo) en/of een online documentaireles (vo en mbo).

  Na het succes van vorig jaar bieden we ook dit festival een apart programma voor mbo-studenten. Zo wordt er een vernieuwd Zorg & Welzijn programma georganiseerd. Vraagstukken waarmee studenten in de richtingen Maatschappelijke Zorg, Pedagogisch Werk en Sociaal Werk in de praktijk zullen worden geconfronteerd, worden aan de hand van Rotjochies besproken met experts binnen het werkveld. Op deze manier zet het programma studenten aan tot nadenken over de beroepsethiek, het toekomstige werkveld en hoe zij hieraan een eigen bijdrage kunnen leveren. IDFA's mbo-programma wordt ondersteund door Fonds 21.

  Ook voor basisschoolleerlingen is er een variërend programma: drie filmblokken waarin leerlingen door de hoofdpersonages worden meegenomen in hun bijzondere verhalen. We vertonen onder andere Wolkenzusje. Een film die laat zien hoe het is om op een jonge leeftijd een dierbare te verliezen en wat het betekent om dit voor de rest van je leven mee te dragen. Een film over rouw en identiteit die ondanks het gevoelige thema lichtvoetig en hartverwarmend is.

  Tot slot worden er dit jaar voor het eerst meerdere specials aangeboden voor het voortgezet onderwijs en mbo. We bundelden de krachten met Eye Filmmuseum en ontwikkelden een interactief filmprogramma waarin leerlingen op ontdekkingstocht gaan in de filmische wereld van feit en fictie. Daarnaast is het mogelijk om als klas deel te nemen aan IDFA’s Queer Day: een ochtend die in het teken staat van bijzondere en persoonlijke verhalen uit de LGBTQI+-gemeenschap.

  De schoolvoorstellingen vinden plaats op de doordeweekse ochtenden van het festival (19 en 20 november, en van 23 t/m 27 november). Schrijf je klas vóór half september in.

  Bekijk het volledige programma

  Ben je benieuwd wat scholieren zien tijdens het festival? Onderstaande films uit de selectie van 2017, 2018 én 2019 kun je gratis bekijken:

  • 2017, bovenbouw voortgezet onderwijs: Raised by Krump via IDFA’s online collectie
  • 2018, onderbouw voortgezet onderwijs: webserie Nettiquette via IDFA’s online collectie
  • 2019, bovenbouw voortgezet onderwijs: Tungrus via IDFA’s online collectie