
Poppy Interactive
Langdurig journalistiek onderzoek naar de verwevenheid van oorlog en georganiseerde misdaad, samengebracht in een interactieve documentaire die een omvangrijk netwerk blootlegt.
Meer infoAfghanistan 1993; Kosovo 1998; Mali 2012. In de interactieve webdocumentaire Poppy Interactive duik je in situaties en gebeurtenissen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, om te ontdekken dat ze onlosmakelijk verbonden zijn.
“Het begon ermee dat we het spoor wilden volgen van de heroïnehandel vanuit Afghanistan naar Europa”, vertelt Knoth; dat resulteerde in 2012 in een installatie en een boek, Poppy: Trails of Afghan Heroin. De webdocumentaire gaat nog dieper in op de gestage vermenging van georganiseerde misdaad en gewapende groepen als de Taliban, al-Qaeda en IS. “De drugshandel zorgt voor enorme geldstromen, waarmee zij hun oorlogen kunnen volhouden. De grote kracht van zulke groeperingen is niet dat ze op het slagveld moeilijk te verslaan zijn, maar dat ze een oneindige bron van inkomsten hebben uit illegale economische activiteiten.”
De Jong vult aan: “Je ziet vaak dat rebellenbewegingen met drugshandel beginnen om hun opstand te financieren. Maar op een gegeven moment is de illegale handel zo succesvol geworden dat het een doel op zich wordt. Er ontstaat een keten van gebeurtenissen met een kille, ijzeren logica. Als je een grenswacht in Tadzjikistan bent met een inkomen van twintig dollar per maand, wat zeg je dan tegen een smokkelaar die jou een paar honderd dollar smeergeld biedt – of een geweer tegen je hoofd zet?”
Vanuit dit perspectief belicht Poppy Interactive recente en huidige conflicten, met beelden, journalistieke verhalen en harde data. De mysterieuze vondst van een uitgebrande Boeing 727 in de woestijn van Mali levert een spannend verhaal op, terwijl cijfers laten zien hoe het defensiebudget van dat land in het niet valt bij de gigantische winsten die er in de cocaïne- en heroïnesmokkel worden gemaakt. Samen tonen ze een beeld van een door drugshandel volledig gecorrumpeerde staat.
Het samenbrengen van al die informatie en inzichten zien de makers ook als het afronden van een onderwerp dat hen zo lang heeft beziggehouden – al is het fenomeen zelf nog altijd even actueel. De Jong: “Ik denk dat wij ons ei gelegd hebben.”