IDFA gemist?

  Mis je de documentaires van IDFA 2017? Gelukkig kan je nog aardig wat documentaires bekijken. Ofwel in de bioscoop, ofwel op televisie of online. Hier is je herkansing! 

  In de bioscoop

  Doof kind

  Openhartig portret van een hecht gezin bestaande uit een vader en twee zoons, van wie er een doof is. Vader Alex de Ronde kijkt samen met de inmiddels jongvolwassen Tobias en diens horende broer Joachim terug op het leven van zijn dove kind en de keuzes die hij als vader heeft gemaakt aan de hand van jeugdfoto's, film en openhartige gesprekken. 

  Speelt nu in de bioscoop

  So Help Me God

  Observerende film over de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, een opmerkelijke persoonlijkheid die in haar contact met collega's en verdachten opvallend politiek incorrect uit de hoek kan komen. De gefilmde scènes zijn soms hilarisch, dan weer onthutsend. 

  Vanaf 26 april in de bioscoop

  Garden of Life

  Liefdevol portret van de 82-jarige schoonvader van de filmmaker, die sinds hij de diagnose Alzheimer kreeg, vlucht naar de oase van zijn achtertuin. Daar lijken eindigheid en menselijke problemen ver weg en zorgen de planten en bomen voor rust. Een jaar lang wordt hij er gefilmd.

  Vanaf 31 mei in de bioscoop

  Online

  One of Us

  Drie individuen worden jarenlang gevolgd tijdens hun zwaarbevochten overstap van de extreem geïsoleerde chassidische gemeenschap, in Brooklyn 300.000 leden sterk, naar de seculiere wereld. De prijs voor de vrijheid is hoog, heel hoog. Beklemmende schets van een beroemde, religieuze commune die zichzelf met indoctrinatie en onderdrukking in stand houdt.

  Bekijk op Netflix

  Echoes of IS

  Hoe is het om als Syrische vluchteling in Nederland te belanden? Waarom vertrek je juist naar het kalifaat? Wat gebeurt er met je als je zoon in Syrië sterft?  In deze aangrijpende, genuanceerde webdocumentaire ontstaat via gesprekken met twaalf mensen een brede waaier aan perspectieven op IS.

  Bekijk het project online

  Poppy Interactive

  De banden tussen oorlog en georganiseerde misdaad zijn nauw en complex, zien we in deze interactieve documentaire. Documentairemakers Antoinette de Jong en Robert Knoth hebben langdurig onderzoek samengebracht op een website met een heldere navigatiestructuur. We zien een indrukwekkend netwerk, dat meerdere decennia en continenten bestrijkt.

  Bekijk het project online

  TV/ Uitzending gemist

  A Stranger came to Town

  Een indringend inzicht in de verloren dromen van vier doodgewone mannen uit het verwoeste Aleppo. Zij geloofden in een nieuwe lente voor Syrië, maar kwamen bedrogen uit.

  Terug te kijken op 2Doc.nl

  Recruiting for Jihad

  Een bekende Noorse jihadronselaar wordt gedurende een periode van ruim drie jaar gevolgd. Het resultaat: een uniek en controversieel beeld van de wereld van moslimextremisme. Wanneer het filmmateriaal door de politie wordt geconfisqueerd om als bewijsmateriaal te fungeren, krijgt het verhaal een onverwachte wending. Nu is ook de persvrijheid in het geding. 

  Terug te kijken op 2DOC.nl

  The Poetess

  De boerkadragende dichter Hissa Hilal uit Saudi-Arabië werd wereldnieuws met haar gedurfde gedichten in de immens populaire televisieshow Million’s Poet, het Arabische equivalent van Idols. Met een kritisch gedicht over fatwa's verbrak ze het taboe op publieke discussie over religieuze regels en werd ze de eerste vrouwelijke finalist.

  Terug te kijken op 2DOC.nl

  Binnenstebuiten

  Emma's ouders zijn net gescheiden. Alle ruzies en veranderingen maken haar onrustig. Ze moet wennen aan het leven tussen twee huizen en dan komt haar vader ook nog met een nieuwe vriendin op de proppen. De enige plek waar ze echt tot rust komt, is de schietbaan.

  Terug te kijken op Zapp Echt Gebeurd

  Lenno en de Maanvis

  De 10-jarige Lenno is een drukke jongen met gedragsproblemen. Soms is hij heel lief, dan weer superirritant; zelf weet hij vaak niet waarom hij weer boos is. Hij leeft met zijn maanvis, een soort die de naam heeft om agressief te zijn. Heel oneerlijk, vindt Lenno. Hij hoopt dat de vis snel vriendjes maakt. 

  Bekijk op uitzending gemist

  De Belofte van Slek

  Aandoenlijk portret van de dertienjarige Andy, die in het Limburgse Slek de eeuwenoude schutterijtraditie levend probeert te houden - dat heeft hij immers beloofd aan zijn overleden opa en moeder. Maar vinden de andere kinderen in het dorp de gilde met zijn kleurige kostuums, optochten en schietwedstrijden nog wel interessant?

  Bekijk op Uitzending gemist

  Slagershart

  Wessel is voorbestemd om de familieslagerij over te nemen. Uit gesprekjes met zijn vrienden en zijn opa, die hem geduldig het slagersvak bijbrengt, blijkt echter dat hij twijfelt. Is werken met levende dieren niet veel leuker? 

  Bekijk op Uitzending gemist

  Liefdesbrieven

  Ze bestaan nog: jonge mensen die de kunst van het schrijven van liefdesbrieven beheersen. In Liefdesbrieven lezen vijf twintigers de intiemste brieven voor die ze ooit schreven. Ze vertellen over de sentimenten en ideeën die bij het brievenschrijven horen, over de romance achter de brief en het waarom van het epistel.

  Bekijk op Uitzending gemist

  Mijn gelukkige ingewikkelde familie

  Wat betekent het voor een kind om op te groeien in een niet-standaardgezin? Drie jonge meisjes introduceren hun gezin en confronteren hun ouders voor het eerst met hun onbeantwoorde vragen, maar uiten ook hun bewondering voor hoe hun ouders het aangepakt hebben. 

  Bekijk op uitzending gemist