Eat | Tech | Kitchen

    • Klasien van de Zandschulp, Emilie Baltz
    • Nederland, Verenigde Staten
    • 2018
    • Physical
    Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

    La cucina futurista, in 1932 gepubliceerd door de Italiaanse dichter Filippo Marinetti, was een manifest vermomd als culinaire publicatie. De futuristen voorzagen een hoogtechnologische toekomst waarin gemotoriseerde snelheid en mannelijke daadkracht centraal zouden staan. Pasta is voor slappelingen, vond Marinetti. Hij stelde daar een wetenschappelijk gefundeerde kookkunst tegenover, met ozonverstuivers en chemische bewerkingen om vitamines te conserveren. Het was een soort moleculaire gastronomie avant la lettre maar dan extremer.

    Inmiddels leven we in de technologische samenleving die de futuristen nastreefden, maar ziet die er heel anders uit dan zij bedacht hadden. Reden voor kunstenaars Klasien van de Zandschulp en Emilie Baltz om het futuristisch koken nieuw leven in te blazen. Een rudimentaire chatbot nodigt bezoekers uit hun dromen en angsten over de toekomst te delen, en stelt op basis daarvan gerechten samen. Vergelijkbaar met Marinetti, die een revolutie van de Italiaanse eetcultuur propageerde, ontstaan zo nieuwe rituelen en recepten voor het digitale tijdperk.

    Credits

    • DCP
    Created by
    Emilie Baltz, Klasien van de Zandschulp, Matthias Nagel, Arjan Scherpenisse
    Regisseur
    Klasien van de Zandschulp, Emilie Baltz
    Production
    Klasien van de Zandschulp, Emilie Baltz
    Key collaborator
    Matthias Nagel, Arjan Scherpenisse
    Co-production
    IDFA DocLab, Filmfonds
    Created with Sketch. Alle credits weergeven

    IDFA historie

    Deel deze film

    Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

    IDFA historie