Concerning Violence

  • Göran Hugo Olsson
  • Zweden, Denemarken, Verenigde Staten, Finland
  • 2013
  • 85 min
  Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen
  In 1961 wond de creoolse intellectueel Frantz Omar Fanon uit Martinique er geen doekjes om: de enige manier waarop gekoloniseerde volkeren de knellende ketenen van bezetters kunnen afwerpen is met geweld. Hij beschreef zijn radicale theorieën in The Wretched of the Earth (Les Damnés de la Terre) dat op de dag van verschijning prompt in de ban werd gedaan door Frankrijk. De Amerikaanse hip-hopzangeres Lauryn Hill leest in Concerning Violence passages voor uit Fanons verhandeling terwijl we beelden van verschillende Afrikaanse bevrijdingslegers zien in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Want vanaf 1960 ging het hard: Afrikaanse landen gooiden één voor één hun Europese kolonisten eruit. Dat ging vaak niet zachtzinnig.
  Regisseur Göran Olsson dook voor zijn nieuwste film opnieuw de Zweedse televisiearchieven in om het brede thema van losbrekend Afrika te illustreren. In 2011 deed hij dat ook al voor The Black Power Mixtape 1967-1975 waarin Zweedse journalisten de opkomst van de Black Power beweging documenteerden. Veel beelden over de dekolonisatie vond Olsson niet, ongetwijfeld omdat Zweden nauwelijks een rol speelde in koloniaal Afrika. In de beelden die Olsson wel toont, valt vooral op hoezeer de geopolitieke en intermenselijke verhoudingen vijftig jaar later zijn veranderd.

  Credits

  • 85 min
  • kleur / zwartwit
  • DCP
  Regisseur
  Göran Hugo Olsson
  Production
  Annika Rogell namens Story AB, Tobias Janson namens Story AB
  Executive producer
  Otto Fagerstedt namens SVT
  Cinematography
  Lennart Malmer, Ingela Romare, Per Kâllberg, Ingrid Dahlberg, Lars Hjelm, Roland Hjelte, Bo Bjelfvenstam, Jörgen Persson, Stig Holmqvist, Leyla Assaf Tengroth
  Editing
  Michael Aaglund, Dino Jonsäter, Göran Hugo Olsson, Sophie Vukovic
  Created with Sketch. Alle credits weergeven

  IDFA historie

  Deel deze film

  Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

  IDFA historie