IDFA klassieker: Beppie

  Advies: groep 6/7/8 en speciaal onderwijs

  Filmblok 1 voor het primair onderwijs bestaat uit de klassieker Beppie, en focust zich op het thema Opgroeien − Toen & Nu. De voorstelling duurt ongeveer 60 minuten; dit is inclusief verdiepingsprogramma (bestaande uit nagesprek en/of Q&A). Bij deze titel wordt filmspecifiek lesmateriaal ontwikkeld. Het wordt aanbevolen de leerlingen voor te bereiden op het filmbezoek.

  De inschrijvingen zijn gesloten. Heb je vragen, opmerkingen, en/of toch nog interesse? Neem contact met ons op via educatie@idfa.nl

  Bijbehorend lesmateriaal
  Algemene informatie

  Beppie

  Regie: Johan van der Keuken
  Productie: VPRO, Nederland, 1965, 37 minuten

  Meesterfilmmaker Johan van der Keuken omschreef zijn buurmeisje Beppie (10) als “het zonnetje van de Achtergracht”. In dit iconische portret uit 1965 filmt hij haar terwijl ze met vriendjes de straten afstruint en bij vreemden aanbelt. Thuis zijn ze met negen kinderen en hebben ze het niet al te breed. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen opgroeien (in Amsterdam) toen en nu? Dit is de vraag die centraal staat in het gesprek rondom de voorstelling. We bespreken: Spelen we nog tikkertje op straat? Wat waren guldens? Welke films en programma’s waren toen populair en waar kijken we nu graag naar? Ook nemen we door hoe Johan van der Keuken deze film heeft gemaakt en waarom het nou eigenlijk zo’n bijzondere film was en nog steeds is.

  Geschikt voor: groep 6/7/8 en speciaal onderwijs

  Leerlijn:
  - Kunstzinnige oriëntatie
  - Oriëntatie op jezelf en de wereld: mens en samenleving, ruimte, tijd
  - Nederlands: mondeling onderwijs, taalbeschouwing