DocLab: Uncharted Rituals

    Robots en computers lijken steeds meer op mensen. Ze rijden rond in auto’s, koppelen ons aan nieuwe geliefdes en beginnen steeds vaker zomaar tegen ons te praten. Maar is het  omgekeerde ook waar? Beginnen wij ondertussen ook een beetje op robots te lijken? 

    Verslaafd aan telefoons, gevangen in virtuele filterbubbels en afhankelijk van een handjevol tech bedrijven gedragen we ons in de ogen van computers steeds voorspelbaarder. De doorbraak van  kunstmatige intelligentie en immersieve media roept niet alleen de vraag op: ‘Wat doet technologie met ons?’, maar ook: ‘Wat doen wij zelf met technologie?’. 

    DocLab, IDFA’s podium voor interactieve mediakunst, verkende in 2017 daarom de rituele dans tussen mens en technologie. Samen met onder meer de Amerikaanse internetkunstpionier Jonathan Harris onderzocht DocLab: Uncharted Rituals nieuwe verhalen en omgangsvormen tussen mens en machine - zowel in de bioscoop, op je telefoon als op straat.

    Mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds, het Mondriaan Fonds, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Diversion.