Een aantal films die op IDFA heeft gedraaid, krijgt ook een reguliere release. Hier vind je een overzicht welke films er nu in de filmtheaters draaien, waaronder All the Beauty and the Bloodshed en Shangri-La, Paradise Under Construction. En niet te missen: Best of IDFA in Tour met een selectie van prijswinnaars!
Kijk voor plaatsen en tijden op één van de online filmagenda's, bijvoorbeeld filmladder.nl.
De activist Nan Goldin en de kunstenaar Nan Goldin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in deze openhartige documentaire over de baanbrekende Amerikaanse fotografe. Oscarwinnaar Laura Poitras (Citizenfour) interviewt Goldin over haar leven en drijfveren. Ze illustreert het persoonlijke verhaal van Goldin met haar foto’s en met beelden van de protestacties die ze organiseerde.
Goldin, die op jonge leeftijd van huis wegliep, brak als fotograaf door met de fotoserie The Ballad of Sexual Dependency, waarin ze intieme snapshots van haar vrienden én zichzelf verwerkte. Tegenwoordig komt ze met haar actiegroep PAIN (Prescription Addiction Intervention Now) op voor verslaafden aan pijnstillers, en strijdt ze tegen de makers ervan, met name de familie Sackler. Die verdiende miljarden dollars aan de pijnstiller OxyContin en droeg daarmee bij aan de opioïdencrisis in de VS.
Bestaat Shangri-La echt? Mirka Duijn gaat ernaar op zoek in deze kruising tussen reisverslag en onderzoeksfilm. Ze trekt naar de bergen in Tibetaans China en zoekt in archieven om de geschiedenis van de mythische plek te ontrafelen. Shangri-La werd bedacht door de Britse schrijver James Hilton, die erover schreef in zijn roman Lost Horizon uit 1933. Daarin stranden vier personages na een vliegtuigongeluk in het Kunlun-gebergte, waar ze een prachtig klooster vinden: het aardse paradijs.
Pure fictie. Hilton zette nooit een voet in China of Tibet. Duijn merkt dat inwoners van Shangri-La rotsvast geloven dat Hilton schreef over hún stad. Nieuwsgierig ontwart de filmmaakster de vele verhalen, die samen een verrassend gelaagd geheel vormen.
“Al duizenden jaren zingen mensen Hallelujah om onze kleine reis hier op aarde te beamen”, zegt de legendarische Canadese zanger en dichter Leonard Cohen aan het begin van dit portret, waarin zijn bekendste en meest gecoverde nummer ‘Hallelujah’ centraal staat. De film is opgebouwd uit niet eerder vertoond archiefmateriaal van bijzondere concerten en radio- en televisie-interviews van Cohen zelf en gesprekken met mensen die een belangrijke rol speelden in zijn leven en het (her)creëren van de song.
De verschillende hoofdstukken zijn gewijd aan de ontwikkeling van Cohens carrière en de ontstaansgeschiedenis van ‘Hallelujah’. Het nummer waaraan hij zeven jaar werkte telde uiteindelijk op papier meer dan honderdvijftig coupletten. Door een onwillige platenbaas stierf het bij de release direct een zachte dood. Maar door een lange reeks andere artiesten werd het nummer geheel terecht weer in volle glorie tot leven gewekt.
2 februari
White Balls on Walls - Sarah Vos
16 februari
A Way to B - Jos de Putter, Clara van Gool