IDFA in Kriterion

  Filmtheater Kriterion in Amsterdam vertoont iedere maand een documentaire uit het IDFA-archief. Soms is er een gastspreker aanwezig die tijdens een nagesprek dieper ingaat op het onderwerp van de film.

  Woensdag 19 juni: Celebration

  Yves Saint Laurent was de laatste van de grote Parijse couturiers. In 2002 nam hij afscheid met zijn laatste collectie. Celebration is een onderdompeling in een soms bijna buitenaardse wereld. Een portret van het mode-icoon tijdens die laatste jaren, in de vorm van een nuchter en intuïtief gemonteerd panorama van observaties achter de schermen, met een breekbare, soms wat afwezig kijkende Saint Laurent. Meestal blijft hij zelf buiten beeld, en voert zijn partner Pierre Bergé de regie over de ijverig werkende naaisters, de modellen, de fotosessies en wat al niet meer zij op de werkvloer.

  Deels in zwart-wit gefilmde impressies, doorsneden met andere gebeurtenissen, zoals medewerkers die een leegstaand pand bezoeken waar het modehuis gevestigd was, een ceremonie bij de Luxor-obelisk, een speech van Saint Laurent bij het in ontvangst nemen van een prijs in New York en fragmenten van een interview met een journalist waarin de modekoning zich kwetsbaar maar optimistisch toont.

  Na aanvankelijke medewerking maakte het modebedrijf bezwaar tegen het uitbrengen van de documentaire. Een eerdere versie werd in 2007 vertoond op de Berlinale.

  Bekijk Celebration in Kriterion.

  Datum: woensdag 19 juni 2019
  Tijd: 19.30 uur
  Prijs: € 6,50,- | Cineville: geldig
  Locatie: Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam

  Bestel tickets

  Eerdere voorstellingen in 2019:

  Zondag 16 juni: Father and Son + Father and Son on a Journey
  Zondag 19 mei: Bunch of Kunst (Christine Franz)
  Woensdag 17 april: O processo (The Trial) (Maria Ramos) + Q&A
  Zondag 17 februari: Sakawa (Ben Asamoah)
  Zondag 20 januari: Srbenka (Nebojsa Slijepcevic)

  Foto: Joke Schut