IDFAcademy & NPO-fonds workshop

  Jonge talenten ontwikkelen onder begeleiding van gerenommeerde documentairemakers een filmplan

  Tijdens de IDFAcademy & NPO-fonds Workshop ontwikkelen zes jonge Nederlandstalige talenten een documentaireplan in tekst en beeld.

  Programma

  Tijdens de workshop werden de deelnemers inhoudelijk begeleid bij het verwerken van de research, het structureren van het idee en het schrijven van een filmplan dat kan resulteren in een documentaire van 50/55 minuten, een documentaire van 25 minuten of een webdocumentaire. Behalve het gezamenlijk doorspreken van de plannen werden er verschillende gastlessen georganiseerd ter inspiratie door regisseurs en professionals uit andere disciplines. Deelnemers kwamen gemiddeld 1 keer per week bij elkaar en konden uitgaan van ongeveer 2/3 dagen werk per week. Elke deelnemer is gekoppeld aan een producent en ontving €5.000 om een teaser te ontwikkelen. Tijdens IDFA zijn de plannen en teasers gepresenteerd aan de Nederlandse publieke omroepen. Op deze bijeenkomst ontving de winnende film van het NPO-fonds de Karen de Bok Talent Prijs, een ontwikkelingsbijdrage van max. €25.000.

  Emma Lesuis wint de Karen de Bok Talent Prijs 2019

  Documentairemaker Emma Lesuis is met haar filmplan Nu we het er toch over hebben de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2019. Op 21 november presenteerden tijdens IDFA de deelnemers van de workshop de filmplannen aan de Nederlandse publieke omroepen. Juryvoorzitter Emile Fallaux maakte vervolgens tijdens de feestelijke bijeenkomst in De Brakke Grond de winnaar van de prijs bekend:

  “De oogst van de workshop kenmerkt zich dit jaar door zijn verscheidenheid. Wij zagen een grote variëteit in thematiek, van intiem, meelevend en dicht bij huis, tot wijds, essayistisch en in relatie tot geschiedenis en mondiale ontwikkelingen. Het winnende filmplan waarin de maker vanuit haar Nederlandse én Surinaamse achtergrond een zoektocht aangaat naar haar positie in de discussie over identiteit en kolonialisme, overtuigt door de eigen stem. Bij lezing word je de film al ingetrokken en de sterke teaser geeft de jury een goede indruk van een persoonlijke aanpak en stijl. De beoogde film heeft de potentie om middels een persoonlijk verhaal grote thema’s aan te kaarten en inzicht te geven in de impact van de geschiedenis, zowel op het individu als op de actuele maatschappij.”

  Lees het volledige persbericht
  Emma Lesuis neemt de Karen de Bok Talent Prijs 2019 in ontvangst
  Deelnemers van de IDFAcademy & NPO-fonds Workshop 2019
  Bekijk de deelnemers & tutors 2019

  De IDFAcademy & NPO-fonds Workshop maakt deel uit van IDFA's programma omtrent talentontwikkeling en wordt mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds, Creative Europe Media, Dioraphte, Vevam en Videoland Academy.