IDFAcademy & NPO-fonds workshop

  Jonge talenten ontwikkelen onder begeleiding van gerenommeerde documentairemakers een filmplan

  Tijdens de IDFAcademy & NPO-fonds Workshop ontwikkelen zes jonge Nederlandstalige talenten een documentaireplan in tekst en beeld.

  Programma

  De deelnemers worden inhoudelijk begeleid bij het verwerken van de research, het structureren van het idee en het schrijven van een filmplan. Behalve het gezamenlijk doorspreken van de plannen worden er verschillende gastlessen georganiseerd ter inspiratie door regisseurs en professionals uit andere disciplines. Elke deelnemer is gekoppeld aan een producent en er is budget berschikbaar om een teaser te ontwikkelen. Er wordt verwacht van de deelnemers dat ze 2/3 dagen per week aan het filmplan kunnen werken. De groep komt gemiddeld 1x per week bij elkaar.

  Tijdens IDFA worden de plannen gepresenteerd aan de Nederlandse publieke omroepen. Op deze bijeenkomst ontvangt de winnende film van het NPO-fonds de Karen de Bok Talent Prijs.


  Profiel

  De workshop is bedoeld voor beginnende makers, die ten minste één (korte) documentaire op hun naam hebben staan waaruit talent en ambitie blijkt en die is vertoond op televisie of een ander toonaangevend platform (festival, bioscoop, digitaal platform etc.). Makers kunnen niet in vaste dienst zijn bij een Nederlandse publieke omroep.

  De voertaal van de workshop is Nederlands: makers dienen de Nederlandse taal in woord en geschrift te beheersen. Elke deelnemer wordt in het traject gekoppeld aan een producent. Alle deelnemers dienen goed voorbereid en bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn.

  Data & aanmelden

  Aanmelden kan vanaf donderdag 5 maart. De deadline is vrijdag 10 april en in mei wordt de selectie gemaakt.

  De workshop vindt plaats van eind augustus tot eind november.

  Voor vragen kun je mailen naar idfacademy@idfa.nl

  Emma Lesuis wint de Karen de Bok Talent Prijs 2019

  Documentairemaker Emma Lesuis is met haar filmplan Nu we het er toch over hebben de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2019. Op 21 november presenteerden tijdens IDFA de deelnemers van de workshop de filmplannen aan de Nederlandse publieke omroepen. Juryvoorzitter Emile Fallaux maakte vervolgens tijdens de feestelijke bijeenkomst in De Brakke Grond de winnaar van de prijs bekend:

  “De oogst van de workshop kenmerkt zich dit jaar door zijn verscheidenheid. Wij zagen een grote variëteit in thematiek, van intiem, meelevend en dicht bij huis, tot wijds, essayistisch en in relatie tot geschiedenis en mondiale ontwikkelingen. Het winnende filmplan waarin de maker vanuit haar Nederlandse én Surinaamse achtergrond een zoektocht aangaat naar haar positie in de discussie over identiteit en kolonialisme, overtuigt door de eigen stem. Bij lezing word je de film al ingetrokken en de sterke teaser geeft de jury een goede indruk van een persoonlijke aanpak en stijl. De beoogde film heeft de potentie om middels een persoonlijk verhaal grote thema’s aan te kaarten en inzicht te geven in de impact van de geschiedenis, zowel op het individu als op de actuele maatschappij.”

  Lees het volledige persbericht
  Emma Lesuis neemt de Karen de Bok Talent Prijs 2019 in ontvangst
  Bekijk de deelnemers & tutors 2019

  De IDFAcademy & NPO-fonds Workshop maakt deel uit van IDFA's programma omtrent talentontwikkeling en wordt mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds, Creative Europe Media, Dioraphte, Vevam en Videoland Academy.