IDFAcademy & NPO-fonds workshop

  Een workshop van IDFA en het NPO-fonds waarin jonge talenten onder begeleiding van gerenommeerde documentairemakers een filmplan ontwikkelen.

  Begin juli is de IDFAcademy & NPO-fonds Workshop gestart. Tijdens deze workshop ontwikkelen zes jonge Nederlandse documentaire-talenten een eerste idee tot een filmplan inclusief motivatie en research. Tevens wordt er een teaser gerealiseerd. In juli organiseerde IDFA een kennismaking waarna men individueel verder werkt aan het filmplan. Vanaf eind augustus starten de bijeenkomsten. Tijdens IDFA in november presenteren de deelnemers hun filmplan.

  De workshop helpt deelnemers in hun ontwikkeling, op zoek naar nieuwe vertelvormen en de grenzen van het genre. Elke deelnemer is gekoppeld aan een producent en krijgt tijdens het traject € 5.000 om een teaser te ontwikkelen. Tijdens IDFA worden de plannen en teasers gepresenteerd en vindt een kennismaking met alle omroepen plaats. Ook wordt daar de winnaar bekendgemaakt die van het NPO-fonds een ontwikkelingsprijs van € 25.000 en een bedrag van € 5.000 voor een nieuwe teaser ontvangt. Na de ontwikkeling kan door de betreffende omroep een aanvraag voor een productiebijdrage worden ingediend bij het NPO-fonds.

  Op 15 november is de Karen de Bok Talent Prijs uitgereikt aan Shamira Raphaëla voor haar filmplan Downfall of a Superwoman.

  Tutors

  Marjoleine Boonstra is een Nederlandse regisseur en fotograaf met meer dan 25 jaar ervaring. Haar documentaires draaien rond het thema ‘wat houdt de mensheid gaande’. Haar documentaires zijn vertoond op filmfestivals wereldwijd en zijn meermalen bekroond. Op IDFA zijn van haar o.m. Bela Bela - What Keeps Mankind Alive, Among Horses and Men en Keep on Steppin’ vertoond. Haar speelfilmdebuut Kurai Kurai - Verhalen met de wind ging in 2015 in première.

  Filmmaker Tom Fassaert (Naarden, 1979) groeide deels in Nederland, deels in Zuid-Afrika op. Hij debuteerde in 2011 met An Angel in Doel, over een klein Belgisch dorp waarvan het voortbestaan bedreigd wordt. Deze film werd vertoond op IDFA. Fassaerts tweede film, A Family Affair, was 2015 de openingsfilm van IDFA. Daarin onderzoekt hij de breuklijnen in zijn eigen familie. De film won tijdens IDFA de Special Jury Award en werd daarna op diverse internationale filmfestivals vertoond. Bij het Nederlands Film Festival won A Family Affair het Gouden Kalf voor beste lange documentaire. Naast zijn werk als filmmaker, geeft Fassaert les op internationale filmopleidingen. Ook was hij een tutor bij de IDFA Mediafonds workshop.

  Deelnemers 2018

  Op 15 november is de Karen de Bok Talent Prijs uitgereikt aan Shamira Raphaëla voor haar filmplan Downfall of a Superwoman.

  De deelnemers waren: Beri Shalmashi, Biserka Suran, Kees-Jan Husselman, Loretta van der Horst, Salvador Gieling & Shamira Raphaëla.

  Loretta van der Horst deed in 2017 mee aan de IDFAcademy Summer School met het project Behind the Blood. Shamira Raphaëla deed in 2017 mee aan de Kids en Docs workshop en viel met Lenno en de Maanvis in de prijzen.

  Deelnemers Shamira Raphaëla, Beri Shalmashi, Loretta van der Horst, Kees-Jan Husselman & Biserka Suran.

  Eerste editie in 2017

  Aan de eerste editie van de workshop in 2017 namen Joris Postema, Marina Meijer, Martijn van de Griendt, Nicky Maas, Vanesa Abajo Perez en Willem Timmers deel. Ze werden begeleid door documentairemakers Coco Schrijber en Joost Seelen, en diverse gastdocenten.

  Tijdens IDFA 2017 kreeg Marina Meijer de Karen de Bok Talent Prijs voor haar filmplan C’est les autres. De prijs, voorheen bekend als de Mediafondsprijs Documentaire, werd onder de nieuwe naam voor het eerst uitgereikt aan de winnaar van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop.