Champ & Tungrus / Champ & De man die achter de horizon keek

  Advies: klas 2

  Filmblok 2 voor het voortgezet onderwijs bestaat uit twee films: Champ, en daarbij Tungrus, of, wanneer behoefte is aan een programma met wat meer inhoudelijke uitdaging, De man die achter de horizon keek. De voorstelling duurt 45 of 60 minuten (afhankelijk van de filmkeuze); dit is inclusief nagesprek en/of Q&A. Bij elke titel wordt bovendien filmspecifiek lesmateriaal ontwikkeld. Het wordt aanbevolen de leerlingen voor te bereiden op het filmbezoek.

  De inschrijvingen zijn gesloten. Heb je vragen, opmerkingen, en/of toch nog interesse? Neem contact met ons op via educatie@idfa.nl

  Bijbehorend lesmateriaal
  Algemene informatie

  Champ

  Regie: Cassandra Offenberg
  Productie: HazazaH Pictures, Nederland, 2019, 16 min.

  Esma (14) is een kickbokstalent met de ambitie om ‘s werelds beste vechter te worden. Ze is niet bang voor haar tegenstanders, maar wel om haar ernstig zieke moeder te verliezen. De film laat zien hoe Esma ondanks haar continue angst hard werkt om zich voor te bereiden op haar moeilijkste partij ooit. Maar hoe vecht je voor een toekomst die zowel opwindend als beangstigend is?

  Thema's: familie, sport, doorzettingsvermogen

  Tungrus

  Regie: Rishi Chandna
  Productie: India, 2018, 13 min.

  In een flatje in een buitenwijk van Mumbai zet een haan het huishouden van een Indiase familie op zijn kop. Geamuseerd dan wel geïrriteerd doen de gezinsleden om beurten verslag van de bizarre situatie. Gaandeweg ziet iedereen zich gedwongen om de onvermijdelijke vraag te stellen: Wat gaan we doen met deze haan?

  Thema's: slapstick, cultuurverschillen, vleesconsumptie, huisdieren

  De man die achter de horizon keek

  Regie: Martijn Bleekendaal
  Productie: Cerutti Film, Nederland, 2018, 26 min.

  Ruim 40 jaar geleden besloot kunstenaar Bas Jan Ader op avontuur te gaan. In een klein zeilbootje vertrok de Nederlander vanuit de VS naar Engeland. Negen maanden later werd het bootje op zee gevonden, zonder Bas Jan. Filmmaker Martijn Blekendaal start een diepzinnig onderzoek naar de kunstenaar, zijn werk en de rol van kunst in het algemeen. Aan de hand van filmpjes en aantekeningen van Bas Jan ontdekt hij dat het verhaal van de kunstenaar niet gaat over succes of falen, maar over of je de sprong waagt.

  Thema's: kunst, filosofie, angsten overwinnen