Gracious & The Sniper of Kobani & Tungrus

  Advies: klas 3

  Filmblok 3 voor het voortgezet onderwijs bestaat uit de films Gracious, The Sniper of Kobani, en Tungrus. De voorstelling duurt ongeveer 60 minuten; dit is inclusief nagesprek en/of Q&A. Bij dit programma wordt bovendien lesmateriaal ontwikkeld. Dit materiaal geeft de leerling met behulp van opdrachten en contextinformatie inzicht in de manier waarop de documentaire gemaakt is, en behandelt het onderwerp en de thematiek van de film. Het wordt aanbevolen de leerlingen voor te bereiden op het filmbezoek.

  De inschrijvingen zijn gesloten. Heb je vragen, opmerkingen, en/of toch nog interesse? Neem contact met ons op via educatie@idfa.nl

  Bijbehorend lesmateriaal
  Algemene informatie

  Gracious

  Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden, Annelies Kruk
  Productie: EO, Nederland, 2018, 15 min., Nederlands ondertiteld

  Gracious (16) is doof en communiceert in gebarentaal. Een tijd geleden, tijdens een logeerpartij bij haar grootmoeder, is ze verkracht door haar neef. Grootmoeder wilde het niet geloven, maar gelukkig ging haar moeder met haar naar de politie. Toch is Gracious nog steeds boos. Ze doet tevergeefs haar best om het vreselijke voorval te vergeten. Op school houdt ze zich afzijdig, en ze heeft weinig vertrouwen meer in andere mensen. Zal ze ooit weer gelukkig worden?

  Thema's: gebarentaal, seksueel misbruik
  Let op: omdat seksueel misbruik een heftig thema is, is het van belang de leerlingen goed voor te bereiden op deze film. Dit kan onder andere middels het IDFA lesmateriaal.

  The Sniper of Kobani

  Regie: Reber Dosky
  Productie: Dieptescherpte BV, Nederland, 2015, 12 min., Nederlands ondertiteld

  Een lange, slanke man loopt door de straten van een verwoeste stad, een geweer hangt losjes om zijn schouder. Het is de Koerdische Haron, sluipschutter van beroep. Als hij een kapsalon binnenloopt, wordt hij met alle egards ontvangen. Met zijn geweer beschermt hij namelijk de inwoners van Kobani tegen de allesverwoestende IS. De kapper zit vol vragen, maar Haron geeft weinig prijs. Hij gaat weer aan het werk. We zien hem achter muurtjes schuilen en af en toe een schot afvuren. Ondertussen reflecteert hij in de voice-over op zijn bestaan als sluipschutter.

  Thema's: oorlog, Islamitische Staat, Syrië

  Tungrus

  Regie: Rishi Chandna
  Productie: India, 2018, 13 min., Nederlands ondertiteld

  In een flatje in een buitenwijk van Mumbai zet een haan het huishouden van een Indiase familie op zijn kop. Geamuseerd dan wel geïrriteerd doen de gezinsleden om beurten verslag van de bizarre situatie. Gaandeweg ziet iedereen zich gedwongen om de onvermijdelijke vraag te stellen: Wat gaan we doen met deze haan?

  Thema's: slapstick, cultuurverschillen, vleesconsumptie, huisdieren