Kids & Docs Workshop

  Aanstormende filmtalenten ontwikkelen een plan voor een jeugddocumentaire van 15 minuten.

  De Kids & Docs Workshop, een samenwerking tussen IDFA en Cinekid, bestaat al sinds 1999. In een compact traject ontwikkelen zes talentvolle filmmakers een plan voor een jeugddocumentaire van 15 minuten voor kinderen van 8-12 jaar. In 2017 vond de workshop in het NPO-fonds een nieuwe partner en kreeg het een nieuwe invulling.

  Programma

  Tijdens de workshop ontwikkelen de makers hun project begeleid door een ervaren filmmaker, die de ontwikkeling van de plannen monitort. Dit jaar wordt de workshop begeleid door de prijswinnende documentairemaker Ester Gould (A Strange Love Affair with Ego, Strike a Pose en Schuldig).

  Ester Gould wordt bijgestaan door gastdocenten die verschillende invalshoeken van het ontwikkel- en maakproces bespreken. Daarnaast ligt de nadruk binnen de workshop op de artistieke vaardigheden van de maker en worden zij uitgedaagd met hun project iets toe te voegen aan het genre jeugddocumentaire en elkaar als collega’s verder te helpen. Uitgangspunt van de documentaires is de belevingswereld van kinderen.

  Elke regisseur is bij aanvang gekoppeld aan een producent en aan één van de publieke omroepen. De resultaten van de workshop zijn, wanneer ze in productie kunnen worden genomen, in het najaar gereed en worden vertoond op Cinekid en/of IDFA en worden vervolgens uitgezonden door Zapp.

  Ester Gould

  Ester Gould (Schotland, 1975) studeerde film- en televisiewetenschap in Amsterdam en New York. Later volgde ze ook een masteropleiding Journalistiek aan de UvA. De praktijk van het filmmaken leerde ze o.a. als researcher, scenarist en regie-assistent van Heddy Honigmann. Sinds 2005 regisseert ze haar eigen jeugddocumentaires, films en series. Samen met Sarah Sylbing en Charlotte Hoogakker ontwikkelde ze voor jeugd ook de VPRO-serie Bikkels (2013; Cinekid Juryprijs, BANFF Rockie Award).

  Ze maakte o.a. de bioscoopdocumentaires A Strange Love Affair with Ego (VPRO; 2015; Beeld en Geluid IDFA Award, KNF prijs van de Nederlandse filmkritiek) en de aan Netflix verkochte festivalfilm Strike a Pose (NTR; 2016; in co-regie met Reijer Zwaan, Kristallen Film). Meest recent regisseerde ze met Sarah Sylbing de veelbesproken NPO1-serie Schuldig (HUMAN; 2016) - die o.a. met een Zilveren Nipkowschijf en een Tegel werd bekroond - en Schuldig, de Podcast (2017).

  In 2016 ontving ze het documentaire stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds en noemde Variety haar een van de ‘European Female Filmmakers to Watch’. Naast regisseren werkt ze ook als coach en gastdocent. Dit jaar doet ze research voor nieuwe projecten en begeleidt ze o.a. vierdejaars filmstudenten op de AKV St. Joost.

  Deelnemers

  De workshop begint bij een zorgvuldige werving en selectie van talentvolle deelnemers. Zij hebben al minstens één documentaire of jeugdproductie op hun naam staan, die vertoond is op televisie of festivals. Deze makers leveren voor aanmelding een uitgewerkt idee voor een jeugddocumentaire in. Ook sturen zij een motivatie en eerder werk mee. Op basis hiervan wordt een selectie gemaakt en worden de makers gekoppeld aan de deelnemende omroepen en producenten.

  De deelnemers dit jaar zijn Anne van Campenhout, Cassandra Offenberg, Iris Grob, Kim Faber, René van Zundert en Sara Kolster.