Lesmateriaal voortgezet onderwijs en mbo

  Filmspecifiek lesmateriaal voor achtergrondinformatie en verdieping

  Bij iedere documentaire uit het scholierenprogramma biedt IDFA bijpassend lesmateriaal. Het lesmateriaal gaat in op de persoonlijke leefwereld van kinderen en jongeren, en geeft inzicht in de manier waarop de documentaire gemaakt is en hoe deze zich verhoudt tot andere genres. Tevens wordt het onderwerp en de thematiek van de film uitgebreid behandeld. Iets wat vaak leidt tot boeiende discussies in de klas.

  Nettiquette

  Webserie waaruit blijkt dat in de wereld van social media een tag een vriendschap kan kapotmaken en de juiste emoji liefde doet ontspruiten.

  L U I S T E R

  De gesprekken die kinderen voeren met de Kindertelefoon zijn soms grappig en ondeugend, maar vaak ook verdrietig of schrijnend.

  Life is a Beach

  Portret van de 11-jarige Javed uit Bangladesh, die al jaren niet naar school is geweest en droomt van een carrière als surfprof.

  Buitenstebinnen

  Fragmenten uit Emma's audiodagboek vertellen hoe zij zich voelt over de scheiding van haar ouders. Buitenshuis komt ze tot rust.

  Lon

  Deze persoonlijke korte animatiefilm over een Vlaamse decorontwerper in een nazi-doorgangskamp is een ingetogen ode aan de verbeelding. Schrijnend mooi.

  Girl on a Mission

  Miruna groeit op in een groot en chaotisch gezin. Later wil ze bij de politie, maar volgens de juf moet ze dan wel betere cijfers halen.

  Echoes of IS

  In deze aangrijpende, genuanceerde webdocumentaire vertellen twaalf mensen hoe IS hun leven heeft veranderd.

  Watani, my Homeland

  Het aangrijpende verhaal van een Syrisch gezin dat gedurende drie jaar gevolgd wordt, van hun woonplaats Aleppo tot in Duitsland.

  Over the Limit

  De pijn en wanhoop van ritmisch gymnaste Rita worden voelbaar in deze film over het Russische drilsysteem voor topsporters.