IDFA klassieker: Beppie

  Advies: groep 6/7/8 en speciaal onderwijs

  Filmblok 1 voor het primair onderwijs bestaat uit de klassieker Beppie, en focust zich op het thema Opgroeien in de stad. De voorstelling duurt ongeveer 60 minuten; dit is inclusief verdiepingsprogramma (bestaande uit nagesprek en/of Q&A). Bij deze film wordt filmspecifiek lesmateriaal ontwikkeld. Dit materiaal geeft de leerling met behulp van opdrachten en contextinformatie inzicht in de manier waarop de documentaire gemaakt is, en behandelt het onderwerp en de thematiek van de film. Docenten zullen na inschrijving van hun klas(sen) op de hoogte worden gesteld wanneer het lesmateriaal beschikbaar is. Het wordt aanbevolen de leerlingen voor te bereiden op het filmbezoek.

  Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor de schoolvoorstellingen. Heb je toch nog vragen? Neem contact op met educatie@idfa.nl

  Beppie

  Regie: Johan van der Keuken
  Productie: VPRO, Nederland, 1965, 37 minuten

  Filmmaker Johan van der Keuken omschreef zijn buurmeisje Beppie (10) als “het zonnetje van de Achtergracht”. In dit portret uit 1965 filmt hij haar terwijl ze met vriendjes de straten afstruint en bij vreemden aanbelt. Thuis zijn ze met negen kinderen en hebben ze het niet al te breed. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen opgroeien in Amsterdam toen en nu?

  Geschikt voor: groep 6/7/8 en speciaal onderwijs

  Leerlijn:
  - Kunstzinnige oriëntatie
  - Oriëntatie op jezelf en de wereld: mens en samenleving, ruimte
  - Nederlands: mondeling onderwijs, taalbeschouwing

  Workshops

  Docenten die meer verdieping zoeken naar aanleiding van de geselecteerde documentaires kunnen zich aanmelden voor verschillende workshops, georganiseerd door Foam en/of de Animatiebus.

  Meer over de workshops