Primair onderwijs - filmblok 1

  Advies: groep 6/7/8 en speciaal onderwijs

  Filmblok 1 voor het primair onderwijs bestaat uit de films Hallo Salaam & Slagershart. De voorstelling duurt ongeveer 60 minuten; dit is inclusief nagesprek en/of Q&A. Bij beide titels wordt filmspecifiek lesmateriaal ontwikkeld. Dit materiaal geeft de leerling met behulp van opdrachten en contextinformatie inzicht in de manier waarop de documentaire gemaakt is, en behandelt het onderwerp en de thematiek van de film. Docenten zullen na inschrijving van hun klas(sen) op de hoogte worden gesteld wanneer het lesmateriaal beschikbaar is. Het wordt aanbevolen de leerlingen voor te bereiden op het filmbezoek.

  Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor de schoolvoorstellingen. Heb je toch nog vragen? Neem contact op met educatie@idfa.nl

  Filmspecifiek lesmateriaal

  Hallo Salaam

  Regie: Kim Brand
  Productie: Een van de jongens, Nederland, 2017, 16 minuten

  Sil (10) en Merlijn (11) staan aan de vooravond van een grote reis; ze vertrekken samen met hun moeders naar een vluchtelingenkamp op Lesbos om daar als vrijwilligers aan de slag te gaan. Via de moeders, die beiden vrijwilligerswerk uitvoeren in verschillende vluchtelingenkampen, hebben de jongens al meerdere verhalen gehoord over kinderen die daar wonen. Nu willen ze zelf ontdekken hoe het is om in een vluchtelingenkamp te wonen. In Hallo Salaam volgen we Sil en Merlijn die, na een aantal voorzichtige ontmoetingen, al snel contact maken met kinderen van het kamp. Ondanks de taalbarrière zien we de kinderen spelen, lachen en praten. Kan dit het begin van een vriendschap zijn?

  Slagershart

  Regie: Marijn Frank
  Productie: Docmakers, Nederland, 2017, 15 minuten


  De opa van Wessel (13) probeert hem met veel geduld het slagersvak bij te brengen. Voor opa is het namelijk vrij duidelijk; zijn kleinzoon gaat de familieslagerij overnemen. Voor Wessel is dat alleen nog niet zo zeker. Hij twijfelt of hij toch niet liever met levende dieren gaat werken. Uit gesprekjes met zijn vrienden en de vragen die hij zijn opa stelt, blijkt wat hem dwarszit: de afkeuring van zijn klasgenoten voor zijn families beroep. Een beetje hypocriet vindt hij dat wel – denken ze soms dat vlees aan bomen groeit? Naast Wessels twijfels over de toekomst, benadrukt de film ook de ambachtelijke kant van het slagersvak en de enorme vrijheid die het plattelandsleven tieners geeft.

  Geschikt vanaf: groep 6/7/8

  Leerlijn:
  - Kunstzinnige oriëntatie
  - Oriëntatie op jezelf en de wereld: mens en samenleving, ruimte
  - Nederlands: mondeling onderwijs, taalbeschouwing