Programma informatie 2018

  IDFA’s nieuwe artistiek directeur Orwa Nyrabia en zijn programmateam hebben de eerste maanden van het jaar hard gewerkt aan een aantal nieuwe programma’s. Tijdens een presentatie - kort voor de zomer - lichtten ze een tipje van de sluier op. Ook gaf Nyrabia aan dat gender, diversiteit en talent hoog op zijn agenda staan en dat hij bij de selectie meer aandacht gaat besteden aan de artistieke kwaliteit van films. Tot slot maakte Nyrabia vol trots bekend dat IDFA is aangewezen als ‘Oscar qualifying’ festival’: de winnaar van IDFA’s Feature-Length Competition komt vanaf dit jaar automatisch op de longlist terecht voor de Oscarnominatie voor beste lange documentaire. Hieronder maken we een aantal programma’s bekend en sluiten we af met een overzicht van de belangrijkste accenten en wijzigingen.

  Lees het volledige bericht op onze Engelstalige pagina

  Hoogtepunten uit ons programma

  Hoofdgast Helena Třeštíková

  IDFA’s hoofdgast van het jaar is de Tsjechische regisseur Helena Třeštíková (1949). Deze ervaren filmmaker is een begrip in Oost-Europa maar geniet weinig bekendheid in de rest van de wereld. Dat is opmerkelijk, want Třeštíková is een auteur is met een zeer authentieke stijl, die haar personages gedurende lange perioden – vaak meer dan 10 jaar – volgt. IDFA heeft haar gevraagd haar top 10 van favoriete samen te stellen en die in een openbare masterclass te presenteren. Daarnaast vertoont IDFA een retrospectief van haar eigen werk, waaronder René en Katka

  IDFA ontdekt een nieuwe Vertov!

  Tijdens IDFA beleeft een uniek meesterwerk na honderd jaar zijn wereldpremière: Anniversary of the Revolution van documentairepionier Dziga Vertov. Van deze lange film bestond tot voor kort slechts twaalf minuten aan materiaal. De Russische onderzoeker Nikolai Izvolov vond na jarenlang speuren in verschillende archieven uiteindelijke de hele film terug. Anniversary of the Revolution is niet alleen de eerste lange documentaire die Vertov maakte, maar wellicht zelfs de eerste creatieve documentaire ooit. IDFA vertoont voor het eerst de hele film, onder begeleiding van live muziek. 

  Focusprogramma 1: Me

  IDFA presenteert dit jaar drie focusprogramma’s. De eerste is getiteld Me en is een omvangrijk programma met 20 ego documentaires van de laatste decennia. Binnen dit sub genre van de creatieve documentaire zien we een veelheid aan stijlen en ontwikkelingen. Centraal in de subjectieve documentaire staat de - vaak kwetsbare - filmmaker die zichzelf onderzoekt via zijn of haar film en greep probeert te krijgen op de wereld. In Me komen verschillende aspecten van de ego documentaire aan bod.  Na afloop van de films vinden interviews plaats met de regisseurs.

  Focusprogramma 2: The Memory of Space

  In voorgaande jaren besteedde IDFA speciale aandacht aan cinematografie (2017), montage (2016) en geluid (2015) in documentaires. Dit jaar verkent IDFA het gebruik en de rol van de fysieke ruimte in documentaire, die zowel een belangrijke visuele als een narratieve betekenis kan hebben. In het Space Program wordt aan de hand van tien documentaires - klassiekers en premières -  de verschillende functies van ruimte in de documentaire onderzocht met aansluitend uitgebreide nagesprekken met de regisseurs.

  Focusprogramma DocLab: Humanoid Cookbook

  Wat betekent het om mens te zijn in een tijd waarin het onderscheid tussen mens en machine steeds meer verdwijnt? IDFA DocLab, het nieuwemediaprogramma van het festival, staat dit jaar in het teken van de Humanoid Cookbook. Samen met digitale pioniers, gastcuratoren en chef-koks wordt de eettafel als metafoor genomen. Er vinden interactieve diners plaats met de nieuwste webdocumentaires, je kunt games spelen en audiowandelingen maken en jezelf onderdompelen in virtual reality,  artificial intelligence en augmented reality.

  IDFA on Stage

  Film is allang niet meer alleen in de bioscoop te beleven of op televisie maar ook op kleine schermen, via installaties of als onderdeel van een multidisciplinair evenement. IDFA on Stage is een nieuw programma dat zoekt naar innovatieve kijkervaringen door documentaire en verschillende podiumkunsten bij elkaar te brengen. Het programma bestaat uit zes evenementen waar documentaires voor je worden gecombineerd met live theater, muziek, dans en nieuwe media. De verschillende kunstvormen versterken elkaar en creëren een andere dynamiek dan bij ‘ gewone’ documentaire voorstellingen. IDFA on Stage wordt mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

  Frontlight: IDFA’s blik op de wereld

  Een ander nieuw programmaonderdeel is Frontlight. Hiervoor selecteren we twintig documentaires met belangrijke en opmerkelijke verhalen en thema’s. Frontlight presenteert een beeld van de wereld door de ogen van onafhankelijke filmmakers dat verschilt met de wereld zoals die wordt gepresenteerd via de reguliere (massa) media. Zo zet Frontlight onderbelichte verhalen vol in de schijnwerpers. Er worden uitsluitend premières vertoond, verrijkt met Doc Talks.  

  Nieuw en anders …

  • IDFA krijgt een overzichtelijker programma, gaat minder films vertonen en strenger selecteren op originaliteit en artisticiteit.     
  • Voor iedere competitie worden twaalf in plaats van vijftien films geselecteerd.  
  • Met minder dan 300 films maakt IDFA het mogelijk een film vaker te vertonen.   
  • Groei van het IDFA Talks zowel in aantal als wat kwaliteit betreft.   
  • Er komen meer Industry- en persvoorstellingen.   
  • IDFA gaat verslag doen van het diversiteitsbeleid.    
  • Meer aandacht voor regio’s die slecht gerepresenteerd zijn. 
  • IDFA voegt experts toe aan het programmateam op het gebied van gender en diversiteit.

  Het publieksprogramma wordt mogelijk gemaakt door VSBfonds en Fonds 21.