Programma secties

  De selectie voor IDFA 2017 is bekend! Kijk hier voor de volledige filmlijst (alleen beschikbaar in het Engels) in alfabetische volgorde, of klik hieronder door naar de selectie per programma-sectie. IDFA toont het werk van pioniers en poëten, van gerenommeerde auteurs en veelbelovende nieuwe talenten die hun visie op de werkelijkheid geven.

  De beste films, veelal premières, strijden in de competitieprogramma's om één van de prestigieuze IDFA Awards. Daarnaast presenteert IDFA ieder jaar een aantal Focus-programma's, waarin het festival verbanden legt en inzichten biedt in thema’s met een artistiek uitgangspunt of een maatschappelijke, urgente aanleiding. Een groot deel van de films wordt geselecteerd voor één van de reguliere programma’s Masters, Best of Fests, Panorama, Music Documentary en Paradocs.

  Het competitieprogramma 2017 wordt mogelijk gemaakt door Ammodo. 

  IDFA Competition for Feature-Length Documentary

  Dit zijn de ontdekkingen van IDFA: films van langer dan 70 minuten die op het festival voor het eerst buiten hun eigen land, of zelfs voor de allereerste keer ter wereld te zien zijn. De IDFA Competition for Feature-Length Documentary is de Champions League. Wie zich plaatst, strijdt voor de hoofdprijs: de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. Daarnaast deelt de juryt ook de IDFA Jury Award for Feature-Length Documentary uit.

  IDFA Competition for First Appearance

  Bij de IDFA Competition for First Appearance zie je de beste beginners ter wereld. Regisseurs die hun eerste of tweede documentaire gemaakt hebben, met alle moeite die dat heeft gekost. Pril, soms kwetsbaar talent, dat vaak verrast met nieuwe ideeën of een andere vorm. Meestal jonge makers – maar dat hoeft niet. De winnaar van deze competitie ontvangt de IDFA Award for Best First Appearance.

  Mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van IDFA

  IDFA Competition for Mid-Length Documentary

  De IDFA Competition for Mid-Length Documentary is de internationale competitie voor documentaires van 40 tot 70 minuten. De winnaar van deze competitie ontvangt de IDFA Award for Best Mid-Length Documentary.

  IDFA Doclab Competitions

  Met IDFA DocLab pioniert het festival op het gebied van allerlei soorten interactieve projecten, van webdocumentaires, apps en virtual reality tot datakunst, multimedia journalistiek, installaties en live performances. De beste projecten kunnen in de prijzen vallen in twee competities: de IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling en de IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction.

  IDFA Competition for Short Documentary

  De IDFA Competition for Short Documentary is de internationale competitie voor documentaires tot 40 minuten. De winnaar van deze competitie ontvangt de IDFA Award for Best Short Documentary.

  IDFA Competition for Dutch Documentary

  In de IDFA Competition for Dutch Documentary zie je 's Neerlands trots. Een volwaardige competitie met Nederlandse documentaires die op IDFA hun wereldpremière beleven, van zowel jonge als ervaren makers. De winnaar van deze competitie ontvangt de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary.

  IDFA Competition for Student Documentary

  Overal ter wereld studeren elk jaar aan filmscholen nieuwe documentairemakers af. De IDFA Competition for Student Documentary is een programma met de beste eindexamenproducties van de meest veelbelovende regisseurs. De winnaar van deze competitie ontvangt de ARRI IDFA Award for Student Documentary.

  IDFA Competition for Kids & Docs

  In de IDFA Competition for Kids & Docs worden elk jaar de beste internationale  jeugddocumentaires vertoond. Speciaal gemaakt voor kinderen tussen 8 en 12 jaar, maar voor volwassenen net zo leuk. De winnaar van deze competitie ontvangt de IDFA Award for Best Kids & Docs Documentary.

  Camera in Focus

  Dit jaar heeft IDFA speciale aandacht voor de cinematografie in documentaire in het focusprogramma Camera in Focus. Zowel gevestigde 'directors of photography' als nieuwe cameratalenten vertellen over hun eigenzinnige en inspirerende manieren om een verhaal in beeld te brengen.

  Shifting Perspectives: The Arab World

  Met dit programma van films en debatten wil het festival tegenwicht bieden aan westerse stereotypen die de complexiteit van de Arabisch sprekende wereld negeren en ‘de Arabier’ op afstand houden als ‘de ander’. Shifting Perspectives: The Arab World bestaat uit zestien documentaires, zowel klassiekers als nieuwe films, die inzicht geven in het dagelijks leven in diverse Arabische landen door de ogen van makers uit de regio zelf. 

  The Visual Voice

  IDFA bestaat dit jaar dertig jaar. Dat wordt gevierd met film en feest in De Balie, de plek waar het festival begon. In het speciale jubileumprogramma The Visual Voice leiden 18 belangrijke documentairemakers door hen geselecteerde films in en praten ze over de toekomst.

  DocLab: Uncharted Rituals

  IDFA's platform voor interactieve mediakunst DocLab richt zich dit jaar in een focusprogramma op de "rituelen" die worden gecreëerd op de plekken waar mens en technologie samenkomen. We onderzoeken nieuw gedrag - de nu nog Uncharted Rituals - in live events, een interactieve expositie, online en op straat.

  Mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds, het Mondriaan Fonds, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Diversion

  Jonathan Harris' Top 10 en Retrospectief

  Voor het eerst in IDFA’s geschiedenis is de hoofdgast van het festival geen filmmaker, maar een interdisciplinaire documentairekunstenaar. Internetkunstenaar Jonathan Harris stelt dit jaar het jaarlijkse Top 10 programma samen. Bovendien toont het festival een Retrospectief van zijn werk.

  Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds

  Masters

  In deze sectie vind je het werk van de Meesters die telkens terugkeren. Het zijn de documentairemakers van wie je het oeuvre wilt volgen. Regisseurs met een eigen stijl, een consequente thematiek of een onmiskenbaar vakmanschap. En vaak met een volle prijzenkast. IDFA Royalty.

  Best of Fests

  IDFA is niet het enige festival in de wereld waar documentaires worden vertoond. Dit programma vertoont de beste documentaires die op andere festivals te zien waren. Met veel prijswinnaars, publieksfavorieten en media darlings.

  Panorama

  Dit programma biedt een panoramisch overzicht van de toestand in de wereld. Urgente, maatschappij betrokken films, zowel lang als kort, vanuit de meest uiteenlopende landen - vaak landen waarvan je elders zelden de achtergronden te horen krijgt.

  Paradocs

  Experimentele, kunstzinnige documentaires krijgen een centrale plek in dit programma. Paradocs laat zien wat er gebeurt buiten de kaders en tradities van documentaire filmmaken, op de grenzen tussen film en kunst, waarheid en fictie, en vorm en verhaal.

  Paradocs: Amsterdam Art Weekend at IDFA

  IDFA werkt samen met Amsterdam Art Weekend en toont een selectie films gemaakt door artiesten en filmmakers die gerepresenteerd worden door Amsterdamse galeries en ook deelnemers aan de Rijksacademie van beeldende kunsten en De Ateliers. 

  Music Documentary

  Een gezamenlijke selectie van muziekdocumentaires die zowel in de Melkweg als op de andere IDFA-locaties worden vertoond.

  IDFA Junior

  Op de laatste festivaldag vindt IDFA Junior plaats: een ochtend- en middagprogramma in EYE met klassiekers en spiksplinternieuwe jeugddocumentaires.