Word Dikke Vriend+

  Dikke Vrienden+ steunen IDFA op een persoonlijke manier met een jaarlijkse gift van €2.500,-

  Als Dikke Vriend+ en betrokken liefhebber van documentaires draag je bij aan een specifiek doel omdat dit je bijzonder raakt. Met jouw jaarlijkse gift van €2.500,- steun je IDFA op een bijzondere en persoonlijke manier. Je kunt als Dikke Vriend+ drie doelen steunen.

  1. IDFA Onderwijs
  2. IDFA Bertha Fund
  3. IDFA Innovatie & Nieuwe media

  1. IDFA Onderwijs

  Help kinderen te leren kijken naar documentaires tijdens IDFA én in de klas

  Kinderen verruimen hun denkwereld door films. Documentaires leren hen zich in te leven in anderen en kritisch te kijken. Tijdens IDFA’s educatieprogramma bekijken scholieren – vaak voor het eerst - samen documentaires, over onderwerpen zoals nepnieuws, kinderrechten, de impact van social media of leven in een samengesteld gezin.

  Jouw bijdrage wordt gebruikt om ons scholierenprogramma uit te breiden en te verbeteren. Het programma bestaat onder andere uit lesmateriaal, IDFA Schoolvoorstellingen en DocSchool Online, met speciaal geselecteerde documentaires voor kinderen die in de klas bekeken kunnen worden. Op dit moment zijn er 1.500 docenten en 25.000 scholieren die enthousiast gebruik maken van onze educatieve programma’s.

  Met jouw steun kunnen we meer kinderen bereiken, het gesprek met ze aangaan en hen leren hun mening te vormen en uiten.

  Als je IDFA Onderwijs steunt ontvang je als dank, naast de basis privileges van de Dikke Vriend+, ook:

  • Uitnodiging voor een bijeenkomst met Meike Statema en Marije Veenstra, hoofd en medewerker Educatie IDFA, over filmeducatie met filmfragmenten.
  • 4 kaarten voor de IDFA Junior dag op de laatste zondag van IDFA.
  • De jaarlijkse IDFA Educatie Nieuwsbrief waarin de ontwikkelingen in onze educatieprogramma’s centraal staan.

  2. IDFA Bertha Fund

  Steun de productie van onafhankelijke en urgente documentaires uit niet-westerse landen

  Niet overal ter wereld is het voor filmmakers makkelijk om documentaires te maken. Naast een gebrek aan financiering is censuur in niet-westerse landen vaak een belemmering en zijn mensenrechten in het geding, waardoor het soms zelfs gevaarlijk kan zijn om via documentaires belangrijke zaken aan de kaak te stellen. Het stimuleren van een onafhankelijke filmcultuur in deze landen vindt IDFA daarom van groot belang.

  Met jouw steun aan het IDFA Bertha Fund help je krachtige en urgente verhalen uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa te maken en te verspreiden in eigen land en daarbuiten.

  Nu ondersteunt het fonds jaarlijks 30 documentaires, terwijl er 700 aanvragen zijn. Met jouw steun kunnen we meer films met belangrijke verhalen mogelijk maken en tijdens IDFA in première laten gaan. Zo vinden belangrijke verhalen gehoor in eigen land en in de rest van de wereld en zorgen we dankzij documentaire en debat voor verbinding.

  Jouw bijdrage wordt enorm gewaardeerd en daarom ontvang je als je het IDFA Bertha Fund steunt, naast de basisprivileges van de Dikke Vriend+, ook:

  • Toegang tot een bijeenkomst met Isabel Arrate Fernandez (directeur IDFA Bertha Fund) en een van de IDFA-bestuursleden waarbij we kijken naar filmfragmenten van niet-westerse makers en met elkaar in gesprek gaan.
  • Een uitnodiging voor 2 personen voor de première van een door het fonds ondersteunde film tijdens IDFA.
  • Uitnodigingen voor speciale screenings en Masterclasses tijdens de IDFAcademy Summer School en de IDFAcademy tijdens het festival.
  • 1 keer per jaar een IDFA Bertha Fund Nieuwsbrief waarmee je de ontwikkelingen van de filmmakers kunt volgen.

  Het IDFA Bertha Fund bestaat sinds 1997 en heeft filmmakers ondersteund die voor belangrijke prijzen zijn genomineerd met hun films, zoals Sonita (2016, IDFA Audience Award), Five Broken Cameras (2011, IDFA Audience Award, Emmy Award, Oscar-nominatie) en Of Fathers and Sons (2017, Grand Jury Prize Sundance, Oscar-nominatie).

  3. IDFA Innovatie & Nieuwe media

  Steun onderzoek, innovatie en experiment van nieuwemedia-makers

  Sinds 2007 onderzoekt IDFA de gevolgen van de digitale revolutie op het documentaire genre. IDFA’s DocLab is inmiddels uitgegroeid tot een van ’s werelds belangrijkste ontmoetingsplekken voor digital storytelling, virtual reality en interactieve documentaire. Ieder jaar initieert DocLab nieuwe samenwerkingen tussen kunstenaars, ondersteunt het de ontwikkeling van nieuwe werken en onderzoekt het nieuwe vertoningsvormen.

  Dit onderzoek is kostbaar en vraagt om extra financiering om grensverleggend te zijn en blijven. Met jouw bijdrage help je nieuwe media-makers uit de hele wereld hun innovatieve werk te vertonen tijdens IDFA. Zo kan het publiek zien, horen, voelen en zelf onderzoeken welke nieuwe ontwikkelingen er zijn op het grensvlak tussen documentaire en nieuwe media.

  Jouw steun aan IDFA’s DocLab wordt enorm gewaardeerd en daarom ontvang je naast de basis privileges van de Dikke Vriend+, ook:

  • Een uitnodiging voor 2 personen voor de openingsavond van DocLab in de Brakke Grond op de eerste donderdag tijdens IDFA.
  • Rondleiding voor 4 personen door DocLab Expo, een uniek podium voor interactieve documentaires, baanbrekende installaties en andere werken waarin verschillende (media)disciplines samenkomen.
  • De jaarlijkse IDFA Innovatie & Nieuwe Media Nieuwsbrief waarin de vorderingen van onderzoek en de ontwikkelingen rondom programma’s van DocLab centraal staan.

  Privileges Dikke Vriend+

  Als dank voor je steun ontvang je verschillende privileges, afhankelijk van welk doel je als Dikke Vriend+ steunt. Bekijk de privileges die bij de afzonderlijke doelen horen hierboven. Alle Dikke Vrienden+ ontvangen daarnaast:

  • 20 vrijkaarten voor films tijdens het festival.
  • Uitnodiging voor het Dikke Vrienden Diner in oktober waar de hoogtepunten van het festival worden toegelicht door de directie aan de hand van filmfragmenten.
  • Exclusieve toegang tot de feestelijke opening in Carré en de prijsuitreiking van IDFA.
  • Toegang tot twee speciale voorpremières in Tuschinski (mei en september).
  • Voorrang bij de kaartverkoop.
  • Het programmamagazine.

  Voordelig schenken

  Door de Geefwet is een gift aan IDFA voor 125% aftrekbaar voor de belasting. Bij een periodieke gift die voor vijf jaar wordt vastgelegd geldt bovendien geen schenkingsdrempel voor het aftrekbare bedrag. Indien je in de hoogste belastingschijf valt, is bij een jaarlijkse gift van €2.500,- je voordeel op jaarbasis € 1.277,-, terwijl je netto gift dan € 1.223,- bedraagt. In de middelste schaal is het netto bedrag € 1.428-. De overheid maakt het beleid ten aanzien van fiscale aftrekbaarheid en bepaalt of dit in de toekomst zo blijft.

  Bereken je belastingvoordeel

  Dikke Vriend+ worden?

  Voor meer informatie of aanmeldingen, kun je contact opnemen met Marloes Janssen: marloes@idfa.nl of 06-29 52 89 41.

  Word Partner

  We zijn altijd op zoek naar duurzame samenwerkingen