
American Journal
Een collage van straattaferelen, nieuwsbeelden en anoniem archiefmateriaal toont Amerika op het toppunt van zijn macht. De toon van dit collectieve beelddagboek slaat echter gaandeweg om van euforie naar nachtmerrie.
Meer infoEen internationale jury kiest uit het hele festivalprogramma de winnaar van de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award. Onderstaande films maken kans op deze cross-section award.
Genomineerd voor de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award
Een collage van straattaferelen, nieuwsbeelden en anoniem archiefmateriaal toont Amerika op het toppunt van zijn macht. De toon van dit collectieve beelddagboek slaat echter gaandeweg om van euforie naar nachtmerrie.
Meer infoSamen met zijn grootouders onderzoekt debuterend filmmaker Alain Kassanda zijn familiegeschiedenis. In dit gelaagde portret komen herinneringen en politiek samen, en zijn de verschuivingen in postkoloniaal Congo voelbaar dichtbij.
Meer infoDuister mozaïek van vaak shockerende video’s die Russische tieners op sociale media plaatsten. Beeld na beeld toont Manifesto hoe agressie en onderdrukking op scholen ongewild aan een volgende generatie worden doorgegeven.
Meer infoNieuw ontdekte 35mm-films tonen de geboorte van de Beweging van Niet-gebonden Landen tijdens de periode van dekolonisatie. Non-Aligned onderzoekt hoe cinema uitdrukking gaf aan deze politieke droom en vormt een diptiek met Ciné-guerillas.
Meer infoGianfranco Rosi toont de chaotische, oneerlijke wereld via de ogen van paus Franciscus. De filmmaker stelde uit archiefmateriaal, nieuwsberichten en beelden uit zijn eigen werk een film samen over de talloze reizen die de kerkleider maakte.
Meer infoHet fascisme van Benito Mussolini inspireert autoritaire leiders nog steeds. March on Rome laat zien hoe Mussolini met intimidatie en geweld de macht greep en hoe propaganda de gebeurtenissen van een mythische glans voorzag.
Meer infoEen pijnlijk actuele archiefdocumentaire, opgebouwd uit beelden van vooral geallieerde luchtbombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de voetsporen van W.G. Sebald stelt Loznitsa de vraag of massale verwoesting ooit moreel te verantwoorden is.
Meer infoDesktopdocumentaire die met behulp van open bronnenonderzoek de gruwelijke werkelijkheid blootlegt achter de exotische, zorgeloze beelden van een Zuid-Afrikaans vakantiefilmpje uit het begin van de jaren zestig.
Meer infoJapanners die zich in de jaren 1960-1980 verzetten tegen Amerikaanse overheersing, kregen via militante films de Palestijnse strijd voorgeschoteld als lichtend voorbeeld. Een epiloog bevraagt de grens tussen sympathie, propaganda en identificatie.
Meer infoAls collectief geheugen bestaat, is dit hoe het eruit zou kunnen zien. Intuïtieve collage van mensen, landschappen, performance en andere impressies, recht vanuit de Afrikaanse diaspora in Brazilië. Poëtisch en experimenteel, tussen ritueel en activisme.
Meer infoSchrijver Annie Ernaux kijkt terug op de homemovies van haar en haar gezin, geschoten met een super8-camera in de jaren zeventig en tachtig. Wat vertellen de beelden over wie zij toen waren en de tijd waarin ze zich bewogen?
Meer infoIndrukwekkende uiteenzetting van een misbruikzaak op een Spaanse jeugdtheaterschool. De getuigenissen van de slachtoffers geven inzicht in de gewiekste manipulaties van de dader, die alles schaarde onder de noemer ‘theater’.
Meer info