De set van gastcurator Christine Otten

 • set 5 documentaires

"Als je de geschiedenis niet kent, snap je niet wat er nu aan de hand is", zegt schrijver en gastcurator Christine Otten (1961). Ze verwijst naar I Am Not Your Negro van Raoul Peck, die ze bij de IDFA-special op 2 mei interviewt. En naar vijf online films die ze selecteerde, over burgerrechten en racisme.

"Het is geweldig en schokkend tegelijk om te zien hoe actueel de film is", vindt Otten van I Am Not Your Negro, onderdeel van het IDFA-programma Shifting Perspectives. "James Baldwin was toen zijn tijd ver vooruit en is dat vandaag de dag nog steeds. Dat zegt iets over hoe conservatief de samenleving is." De vijf films die de auteur koos in het kader van de IDFA-special in Tuschinski, vertellen elk op hun eigen manier over de geschiedenis van een wereldwijd spelend onderwerp.

De geëngageerde auteur schreef vorig jaar het boek We hadden liefde, we hadden wapens, over burgerrechtenactivist Robert F. Williams. Van het boek werd een theaterstuk gemaakt. "Het viel me op hoe weinig het publiek wist van de geschiedenis. Het is heel belangrijk om deze kennis aan een breed publiek door te geven."

Christine Otten brak in 2004 door met haar roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. "Ik schrijf omdat ik niet opgesloten wil zijn in mijn eigen wereld, mijn eigen leven, mijn eigen lichaam", zegt ze. "Door romans te schrijven kan ik iemand anders zijn, een man, of zwart, oud, of weer kind, een moslim, een crimineel, een muzikant, een psychiater. Ik schrijf omdat ik me wil verbinden met andere mensen."

De boeken van Otten laten steevast een sterk engagement zien. Zo schreef ze in Rafaël over het op waarheid gebaseerde liefdesverhaal van een Brabants meisje en haar Tunesische minnaar, in De laatste dichters over de levens en liefdes van een groep zwarte dichters uit Harlem in de jaren zestig en zeventig, en reconstrueerde ze in We hadden liefde, we hadden wapens het leven van Robert F. Williams, die ten tijde van de segregatie streed voor gelijke rechten van blank en zwart.

Christine Otten is ook actief als performer en bedenker en presentator van succesvolle literaire variétéprogramma’s als Bijlmer Boekt! Als journalist was ze onder meer werkzaam voor De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. 

Meer informatie over I Am Not Your Negro en de kaartverkoop voor de IDFA-special (mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie & Media) vind je hier.

Documentaires in deze set

What Happened, Miss Simone?

 • Liz Garbus
 • 2014

Het roerige levensverhaal van Nina Simone, in de jaren zestig de zegsvrouw van zwart Amerika.

Paris Is Burning

 • Jennie Livingston
 • 1990

Intiem portret van de ball-cultuur in het New York van de jaren tachtig, waar stijl wordt verheven tot een daad van liefde, erkenning en levensvreugde.

Street Fight

 • Marshall Curry
 • 2005

Een ontgoochelend lesje in Amerikaanse democratie toont het gevecht om het burgemeesterschap tussen twee zwarte democratische kandidaten in Newark, New Jersey.

3½ Minutes, Ten Bullets

 • Marc Silver
 • 2015

Een zeventienjarige Afro-Amerikaan bekoopt een ruzie over te luide muziek met zijn leven. De toedracht roept vragen op over wapenbezit en racisme.

George Wallace: Settin' the Woods on Fire

 • Daniel McCabe, Paul Stekler
 • 2000

Portret van de invloedrijke Amerikaanse politicus George Wallace, symbool van zuidelijk racisme.