De set van gastcurator Joumana El Zein Khoury

  • set 4 documentaires

Joumana El Zein Khoury is een van de nieuwe bestuursleden van IDFA. Ze stelde als gastcurator een set samen uit ons online aanbod, met onder andere Return to Homs.

Joumana El Zein Khoury trad dit voorjaar aan als bestuurslid, samen met voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema. El Zein Khoury is in het dagelijks leven directeur van het Prins Claus Fonds.

"Ik heb er heel veel zin in deel uit te maken van het bestuur van IDFA. Film is vanzelfsprekend een belangrijk medium in de steeds meer gedigitaliseerde en visuele wereld van vandaag. Bij het Prins Claus Fonds, dat cultuur in de breedste zin van het woord ondersteunt, had ik al het voorrecht met documentairemakers met een uniek perspectief te werken. En IDFA heeft vaak een essentiële rol gespeeld bij het (h)erkennen van die uitzonderlijke verhalenvertellers. Ik vind het bijzonder dat deze visionaire vertellers in IDFA's collectie te vinden zijn."

"Ik heb voor de set films uitgezocht die de diversiteit van hun verhalen laten zien en die gaan over het Midden-Oosten: een gebied in de wereld waar veel over gepraat wordt in de media, maar waar al te vaak heel weinig van wordt begrepen in al zijn nuances en diversiteit." 

"Ik zag Return to Homs toen het in 2013 de openingsfilm was van IDFA. Ik ken de producent nu al jaren als een ongelooflijk creatief mens - Orwa Nyrabia van Proaction Film en DOXBOX. De film laat de transformatie en de jongeren van een stad zien door de ogen van twee vrienden die beginnen met idealistische, politieke protesten en langzaam veranderen in geharde strijders."

"De premisse van Satellite Queens - Behind the Scenes of a Prime Time Arab Talk Show is geweldig: Vier Arabische vrouwen van verschillende leeftijd, nationaliteit en perspectief praten over het leven, liefde, familie, werk en seks. Geen onderwerp is heilig. Hun uurlange show wordt wekelijks op satelliet-tv vertoond en bekeken in de hele Arabisch-sprekende wereld. Bregtje van der Haak reist van Beiroet naar Cairo, Dubai en Riyad om te zien hoe het programma taboedoorbrekende discussies heeft opgestart en de wereld van vrouwen heeft geopend, ook voor Arabische mannen."

"Nose, Iranian Style toont een zeer menselijke blik op de sociale druk waar Iraanse jonge mensen onder staan, en hoe de officiële kledingvoorschriften voor vrouwen hebben geleid tot een obsessie met de grootte van hun neus en tot een epidemische groei in het aantal cosmetische ingrepen. Mehrdad Oskouei toont zich andermaal een ongelooflijke verhalenverteller en is bovendien een Prins Claus Laureaat - hij won de award in 2010."

Joumana El Zein Khoury is geboren in Libanon en woonde en studeerde op verschillende plekken in de wereld, als New York en Parijs. Ze werkte bij verschillende organisaties in de culturele sector als de Arab Image Foundation/Baalbeck Festival, de Ford Foundation, de European Cultural Foundation en Open Society Initiative (OSI) en de Lutfia Rabbani Foundation voor Euro-Arabische uitwisseling. Ze is nu directeur van het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling. 

Documentaires in deze selectie

Return to Homs

  • Talal Derki
  • 2013

Zeldzaam intiem portret van de ongelijke strijd die een groep jonge revolutionaire vrienden levert in Homs, Syrië, tegen het staatsleger dat hun stad verwoest.

Nose, Iranian Style

  • Mehrdad Oskouei
  • 2005

Waarom is plastische neuschirurgie zo'n enorme hype in het hedendaagse Iran dat zelfs de paspoppen er aan moeten geloven?

Silvered Water, Syria Self-Portrait

  • Ossama Mohammed, Wiam Simav Bedirxan
  • 2014

Verpletterende beelden over de beproevingen van gewone Syriërs, deels gefilmd met mobieltjes, laten tegelijk zien wat cinema kan betekenen in tijden van oorlog.

Satellite Queens - Behind the Scenes of a Prime Time Arab Talk Show

  • Bregtje van der Haak
  • 2007

Door te focussen op de populaire talkshow Kalam Nawaem wordt de impact van satelliettelevisie op de beïnvloeding van de publieke opinie in het Midden-Oosten duidelijk gemaakt.