InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA-films in de bioscoop
Nieuws
IDFA-films in de bioscoop

IDFA-films in de bioscoop

Algemeen
maandag 25 maart
Door Staff

Een aantal films die eerder op IDFA te zien was, krijgt na het festival ook een bioscooprelease. Hier vind je welke IDFA-films er nu in de Nederlandse filmtheaters draaien, waaronder Hotel Mokum en Alreadymade.

Hotel Mokum

Pak Mokum Terug is de naam van de Amsterdamse actiegroep die niet accepteert dat het basisrecht op wonen niet langer lijkt te gelden. Wonen in Amsterdam is voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Tegen deze achtergrond doet Hotel Mokum met als voice-over de stem van een gefingeerde activist verslag van het kraken van een vervallen hotel in de binnenstad.

Met mobiele telefoon-, archief- en fictiebeelden volgen we de gebeurtenissen. De krakers veranderen het zwaar vervuilde hotel in een levendige woon- en werkgemeenschap. Naast woonruimtes zijn er ateliers en plekken voor bijeenkomsten en buurtfeesten. De eerste maand in het pand wordt gevierd met een hoopvol feestje. De teleurstelling is groot als de bewoners ruim een week later op last van de rechter door de ME het pand worden uitgezet.

Trailer Hotel Mokum

Alreadymade

In 2004 werd een urinoir verkozen tot het meest invloedrijke werk ooit in de moderne kunst. De beroemde provocateur/kunstenaar Marcel Duchamp claimde Fountain te hebben gemaakt – of eerder, hij had het massaproduct gekocht en er zijn handtekening op gezet – maar ook de minder bekende, flamboyante Dada-artiest barones Elsa von Freytag-Loringhoven kan volgens sommigen aanspraak maken op de veelbesproken, tot kunst verheven porseleinen ‘pispot’.

Filmmaker Barbara Visser verdiepte zich in de absurde geschiedenis van het iconische werk, waarvan onzeker is of het origineel nog bestaat. De absurditeit wordt versterkt doordat Visser regelmatig inbreekt in de film voor gesprekjes met de vormgever, die op haar aanwijzing ter plekke fonts verandert of inzoomt op foto’s.

Trailer Alreadymade

Songs of Earth

IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperend groene loofbomen. Daaronder het zachte getik van de wandelstokken van de 84-jarige Jørgen, waarmee hij voorzichtig de keien op zijn pad trotseert. Zijn dochter, regisseur Margreth Olin, filmt hem een jaar lang als gids door de spectaculaire Noorse vallei Oldedalen, die hij op zijn duimpje kent.

Margreth verliet het gebied jaren geleden; haar (voor)ouders zijn een stuk honkvaster. Die groeiden er op, werden er verliefd en stichtten er meerdere gezinnen – incidentele aardverschuivingen en overstromingen met het verlies van geliefden tot gevolg horen ook bij het leven in de grillige natuur. Met dit soort familieverhalen, wetenswaardigheden over het dorp en anekdotes uit zijn eigen kindertijd is vader scheutig, zoals ouderen dat kunnen zijn. Maar als hij wandelt, omringd door rotsen, dieren én drones, is er rust.

Trailer Songs of Earth