InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Decolonial Futures: Cinema Under Siege #1
Decolonial Futures: Cinema Under Siege #1
Beschrijving

In een nieuwe samenwerking onderzoeken Decolonial Futures (Universiteit van Amsterdam) en Het Documentaire Paviljoen de veelzijdige relatie tussen cinema en (de)kolonialiteit. Onder de titel Cinema Under Siege gaat deze serie in op de risico’s waarmee filmmakers te maken krijgen onder politieke regimes die elk vorm van verzet onderdrukken—vaak met vergaande persoonlijke gevolgen, van juridische vervolging tot gedwongen ballingschap. Hoe slagen makers erin om in zo’n repressief klimaat toch hun urgente verhalen te blijven vertellen? 

De serie start met Seen Unseen: An Anthology of (Auto)Censorship, een indringende reflectie op artistieke onderdrukking en de strijd voor het kunnen blijven vertellen van urgente verhalen. De zes korte blikken terug op 2013 Gezi Park protesten in Turkije en verweven publieke en persoonlijke archieven tot een krachtig portret van verzet.

Juist nu, terwijl het land opnieuw wordt opgeschud door de grootste golf van anti-autoritaire protesten sinds Gezi —en de overheid erop reageert met toenemend geweld, surveillance en repressie—maakt Seen Unseen pijnlijk duidelijk hoe essentieel de rol van filmmakers en artistieke vrijheid is in een steeds repressiever politiek klimaat.

Na afloop van de vertoning gaan artistiek leider Fırat Yücel en deelnemend filmmaker belit sağ in gesprek met moderator Nadica Denić. 

Sprekers: 

Fırat Yücel is medeoprichter van Altyazı Monthly Cinema Magazine en werkt momenteel als hoofdredacteur van Altyazı Fasikül: Free Cinema, een platform dat zich richt op artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting in de filmwereld. Naast zijn werk als criticus is hij actief als documentairemaker, editor en regisseur. In 2023/2024 is hij verbonden aan BAK (basis voor actuele kunst, Utrecht) als fellow binnen het programma Fellowship for Situated Practice. 

belit sağ (zij/hen) is beeldend kunstenaar, onderzoeker en educator. Ze studeerde wiskunde, audiovisuele kunsten en vergelijkende literatuurwetenschap. Haar praktijk als bewegend-beeldkunstenaar is geworteld in de videoactivistische scene in Turkije. Ze was als artist in residence verbonden aan zowel de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (Amsterdam) als het International Studio and Curatorial Program (New York). 

Nadica Denić is filmwetenschapper en curator, met een focus op de wisselwerking tussen film en hedendaagse politieke ontwikkelingen in Europa en daarbuiten. Ze is docent Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar ze in 2024 promoveerde op een proefschrift over de ethiek van hedendaagse first-person films over migratie.  Haar onderzoeksinteresses omvatten documentairetheorie en -praktijk, de relatie tussen creativiteit en beperking, filmethiek en kritische grensstudies. 

Tickets & Tijden
wo 7 mei
19.30–21.09
Het Documentaire Paviljoen: De Spiegel
Engels ondertiteld
Samenstelling
Seen Unseen: An Anthology of (Auto)Censorship

Seen Unseen: An Anthology of (Auto)Censorship

Collagefilm samengesteld uit zes korte documentaires die de steeds strengere (zelf)censuur in Turkije in kaart brengt met een veelheid van vormen en onderwerpen – van gevangenis-graffiti tot gay cruising en van verminkte kunst tot ontbrekende films.
Tickets & Tijden
wo 7 mei
19.30–21.09
Het Documentaire Paviljoen: De Spiegel
Engels ondertiteld
IDFA Institute

Follow IDFA

VPRO
Fonds21
de Volkskrant
WePresent
Creative Europe Media
IDFA vrienden