IDFA tekent de 5050x2020 Belofte

    Met nog negen weken te gaan tot de opening van haar 31e editie kan IDFA met trots melden dat het de '5050x2020 Pledge for Gender Parity and Inclusion in Film Festivals' heeft ondertekend. Het initiatief 5050x2020 werd afgelopen mei gelanceerd op het filmfestival van Cannes en is eerder al ondertekend door de festivals van Cannes, Venetië, Toronto, Locarno, Annecy en Sarajevo. De Belofte houdt in dat de festivals zich inzetten voor grotere gendergelijkheid door zich te committeren aan een strenge reeks maatregelen omtrent transparantie en verantwoording. Door het ondertekenen van de Belofte onderschrijft IDFA de doelstellingen van 5050x2020 en nodigt het alle festivals uit om gezamenlijk deze strijd aan te gaan. Samen kunnen we een einde maken aan onrecht in de filmindustrie, meer inclusieve handelswijzen bevorderen, en een nieuwe generatie ondergerepresenteerde filmmakers een stem geven.

    Bij IDFA vinden we bovendien dat het opleggen van quota's in het filmprogramma niet ver genoeg gaat. Als het grootste documentairefestival ter wereld kan IDFA meer doen. We willen ons inzetten voor blijvende verandering, wat betekent dat de filmindustrie, die is gebouwd op ongelijkheid, opnieuw moet worden onderzocht en ingericht. Niet alleen in het filmprogramma maar ook binnen het IDFA Bertha Fund, de IDFAcademy, IDFA Forum, Docs for Sale, Doc School, en alle andere IDFA-activiteiten streven we naar een solide beleid van inclusie. Door deze inzet hoopt IDFA tot steun te zijn voor een meer diverse nieuwe generatie, en kansen te creëren om een nieuwe en andere realiteit op te bouwen.

    We geloven erin dat gelijkheid begint bij sekse, maar daar niet eindigt. Inclusief handelen draait er ook om dat er een eerlijke afspiegeling is van filmmakers van het zuidelijk halfrond, uit gemarginaliseerde bevolkingsgroepen, en uit ondergerepresenteerde gemeenschappen en regio's in alle windstreken. Al deze groepen zouden de mogelijkheid moeten hebben om goede films te maken, hun eigen verhaal te vertellen, en hun werk te delen met de wereld – gelijkwaardig.

    Juist daarom juichen we de beweging 5050x2020 toe: omdat ze vecht namens ondergerepresenteerde filmmakers, en omdat ze ons en onze collega's bij festivals over de hele wereld uitdaagt om verantwoordelijkheid te nemen voor onze acties.