Black Achievement Month x IDFA: Revolutionary Music

  Muziek reflecteert de tijd waarin zij gemaakt is. Binnen het thema Revolutionary Music presenteren IDFA en Black Achievement Month twee documentaires in vier verschillende filmtheaters door heel Nederland. Bekijk  Mama Africa en  Soundtrack for a Revolution,  steeds met introductie en/of nagesprek.

  De selectie

  Mama Africa | Mika Kaurismäki | 90 min

  Mama Africa, oftewel Miriam Makeba, was één van de meest geliefde Zuid-Afrikaanse zangeressen ooit. Deze biopic is een eerbetoon aan de vrouw die haar stem altijd is blijven inzetten voor een vrij Zuid-Afrika. Makeba leefde een bewogen leven in de schijnwerpers en bleef, ook in ballingschap, de wereld op de onmenselijke situatie in haar thuisland wijzen: “Ik praat geen politiek, ik zeg de waarheid”. Mama Africa vertelt aan de hand van interviews en archiefbeelden het verhaal van Makeba’s leven, dat zowel publiek als privé altijd even turbulent was.

  Locaties:

  De Balie zaterdag 12 oktober om 20:00 met een intro van Marly Niyambura
  Filmhuis Den Haag op zaterdag 12 oktober om 15.00 met een intro van Noa Johannes
  LantarenVenster op zaterdag 5 oktober om 16:30 met intro van Dionne Verwey
  ‘t Hoogt on Tour op zaterdag 19 oktober om 20:00 met intro van Giovanni Campbell

  Soundtrack for a Revolution | Bill Guttentag, Dan Sturman | 82 min

  It was good trouble. It was necessary trouble.”, aldus congreslid John Lewis, één van de voorvechters van de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging van de jaren ’50 en later. Soundtrack for a Revolution vertelt het verhaal van de muziek achter deze strijd. Soms is muziek meer dan alleen muziek; deze nummers vormden een verslag van de zwarte geschiedenis dat nog steeds van generatie op generatie wordt doorgegeven. De film laat met interviews, archiefmateriaal en nieuwe interpretaties van de protestsongs zien hoe muziek door de hele V.S. voor solidariteit zorgde en tienduizenden mensen mobiliseerde in de strijd tegen racisme.

  Locaties:

  De Balie op zondag 13 oktober om 14:30 met een introductie door Charissa Granger
  Filmhuis Den Haag op zaterdag 12 oktober om 17.00
  Lantaren Venster op zaterdag 19 oktober om 16:30 met een introductie door Andrew Makkinga

  Kaartverkoop

  Deze door IDFA geselecteerde documentaires worden vertoond in verschillende theaters in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag tijdens Black Achievement Month in oktober 2019. Informatie over de programmering van Black Achievement Month is te vinden op de pagina’s van de theaters en op de festivalwebsite www.blackachievementmonth.nl en de Black Achievement Month Facebookpagina. Bekijk ook IDFA's Facebook Events.

  Meer kijken? Tijdens IDFA 2019 in november selecteert en presenteert Black Achievement Month een bijzonder programma. Stay tuned.   

  Dit programma wordt mogelijk gemaakt door VSBfonds en Stichting Democratie & Media.