Dien vanaf 1 juni je plan in voor de tweede editie van Videoland Academy

  Update 11 mei 2020: De data zijn gewijzigd, je kunt je plan indienen van 1 juni t/m 15 juli – Om juist in deze tijd nieuw filmtalent aan te moedigen en te ondersteunen, vervroegt Videoland Academy de tweede editie van hun talentprogramma. Makers van fictie en documentaire kunnen van 1 juni t/m 15 juli 2020 hun voorstel insturen met als thema Familie (voor documentaireseries) of Modern Fantasy (voor fictiefilms). Wie worden geselecteerd, krijgen inhoudelijk en financieel steun voor het ontwikkelen van hun idee.

  Antoinette Beumer, Hoofd Drama Videoland: “Door de tweede editie eerder van start te laten gaan willen we nieuw filmtalent een stimulans geven in deze roerige en onzekere periode waarin we ons met z’n allen bevinden. Juist op dit moment is het belangrijk om een positief toekomstperspectief te bieden en te laten zien dat we vanuit de Videoland Academy de filmsector een warm hart toedragen.”

  Documentaire-ideeën over families gezocht

  Voor de documentaireseries is Videoland Academy op zoek naar verhalen over intrigerende families. Familie wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, steun en betrouwbaarheid, maar wat nou als deze waarden alleen aan de oppervlakte zichtbaar zijn? Families kunnen ook ingewikkeld zijn, geheimen met zich meedragen of juist heel controversieel zijn. Voor de tweede editie zal de Videoland Academy zich richten op familie van alle soorten en maten. Dit kunnen sociale, politieke, criminele of intermenselijke verhalen zijn.

  Videoland Academy daagt documentairemakers uit een plan te formuleren waarin duidelijk wordt hoe zij als makers het verhaal langzaam ontrafelen. Onder het motto ‘je familie kies je niet’, is Videoland op zoek naar een uniek kijkje in de meest spraakmakende families van Nederland.

  Voorbeelden van documentaires over families zijn The Most Hated Family in America, Rauw, The Imposter, Houdt God van Vrouwen?, Het Beste voor Kees, Moorddossier Holleeder, Capturing the Friedmans, The Wolfpack, Circus of Books, Evelyn en A Family Affair.

  Fictiefilms met het thema Modern Fantasy

  In de categorie fictie zoekt Videoland Academy verhalen die zich afspelen in de huidige tijd, maar dan met een fantasie-element. De realiteit waarin wij leven kan soms hard en eentonig zijn, maar ook heel spannend. Wat de realiteit echter mist, is fantasie die ons helpt ontsnappen, relativeren of duiden. Voorbeelden van Modern Fantasy zijn Lock & Key, Stranger Things, Pan’s Labyrinth en True Blood.

  Stuur je plan in

  Inschrijven voor de tweede editie kan van 1 juni t/m 15 juli 2020. Lees de uitgebreide informatie over de thema's en de voorwaarden op de website van Videoland.

  Ga naar videoland.nl/academy

  Eerste editie Videoland Academy in volle gang

  De makers die in januari voor de eerste editie zijn geselecteerd, werken nu aan hun plannen. Halverwege mei worden hieruit vier fictieprojecten met het thema Grounded Sci-Fi gekozen, die in productie gaan en later op Videoland te zien zullen zijn. Er wordt één documentaireserie gekozen met het thema True Crime. Die wordt in september bekendgemaakt.

  De films gaan in première tijdens het Nederlands Film Festival en IDFA 2021 en zijn daarna exclusief te zien bij Videoland. Videoland Academy wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds en is een samenwerking met het NFF, IDFA, IFFR en Dr. Script.