Ergens in de jaren vijftig werd het Amerikaanse dorpje Green Bank, aan de rand van West-Virginia, bestempeld als National Radio Quiet Zone. Er werden schotels geplaatst, evenals een observatorium, bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en activiteiten van de militaire inlichtingendienst. Het is een plek die vanwege de strikte regulatie van radiocommunicatie ook steeds meer mensen aantrekt die hypergevoelig zijn voor straling.
Er wonen nu grofweg twee groepen in Green Bank: de oorspronkelijke bewoners, veelal arbeiders die soms zelfs eigenhandig geholpen hebben met de opbouw van de schotelantennes én gemigreerde, hippieachtige stedelingen die onwel werden van straling en daarom hier hun toevlucht zochten. Op grond van dit uitgangspunt zou je een film kunnen maken waarin de tegenstellingen en een botsing van culturen centraal staan. Die films zijn overigens ook gemaakt.
Het interessante aan deze documentaire is nu juist dat de regisseur het aanwezige en sluimerende conflict niet de boventoon laat voeren. Ondanks dat er wel degelijk geschillen zijn, blijft Federico Urdaneta volledig weg bij voorspelbaarheden. Hij observeert en toont vooral de complexiteit van de menselijke psyche, zonder daarbij een kant te kiezen. Zo blijft het steeds spannend. Het is nooit zeker wat er volgt en waar het perspectief precies zal gaan liggen. Met name die stralingsgevoeligen hebben vaker voor camera’s gestaan en zijn zich heel goed bewust hoe ze overkomen. Meestal worden ze neergezet als een stelletje weirdo's en wordt vooral de validiteit van hun beweringen onderzocht. Urdaneta komt binnen zonder oordeel en kiest voor een welhaast afstandelijke, bestuderende aanpak.
Zijn film is in zekere zin een metafoor van de moderne maatschappij, waarin op verschillende niveaus interessante parallellen te bespeuren zijn in hoe mensen naast en met elkaar leven. De Colombiaanse filmmaker maakt tot slot visueel volop gebruik van deze bijzondere plek, waar het leven zich voornamelijk buiten afspeelt. Zijn weidse shots van Green Bank, opnames van bossen en paadjes en de haast surrealistische beelden van die grote witte schotels, vormen het decor van een gedetailleerde en subtiele observatie van de inwoners.
Benieuwd naar Green Bank Pastoral? Check dan deze pagina voor info en tickets.