
IDFA is verheugd om de eerste competitietitels aan te kunnen kondigen. Het gaat om de IDFA Competition for Short Documentary en de IDFA Competition for Youth Documentary. Daarnaast zijn de selecties voor Masters en Best of Fests nu ook bekend, met daarin de internationale première van Martin Scorsese’s en David Tedeschi’s Personality Crisis: One Night Only. Ook brengt IDFA een speciaal eerbetoon aan de omgebrachte Litouwse filmmaker Mantas Kvedaravičius. Met deze bekendmaking worden meer dan 100 titels aan de IDFA 2022 line-up toegevoegd. Al deze films laten zien hoe de meest vooraanstaande filmmakers van dit moment met een creatieve filmtaal de werkelijkheid om ons heen bevragen. De 35ste editie van IDFA vindt plaats van 9 t/m 20 november in Amsterdam.
Voor de IDFA Competition for Short Documentary zijn dit jaar 19 sterke films geselecteerd, waarin vooraanstaande filmmakers laten zien dat de korte documentaire een kunstvorm op zich is.
In de selectie zit nieuw werk van Martín Benchimol, winnaar van IDFA's Mid-Length Competition in 2017. In zijn A Robust Heart kijkt hij in de ziel van Argentijnse slachthuisarbeiders. Regisseur Ruslan Fedotow komt een jaar na het winnen van Best First Feature en Best Cinematography op IDFA nu met Away, een aangrijpend portret van twee Oekraïense vluchtelingen in Boedapest. En Arun Bhattarai, bekend van The Next Guardian, is terug met Mountain Man, een gevoelige blik op de wereld van Bhutans enige gletsjerexpert, gezien door de ogen van zijn dochter.
Andere hoogtepunten zijn Solmatalua, Rodrigo Ribeiro-Andrade's spannende stroom van dromerige herinneringen aan de Afrikaanse diaspora en The Porters van Sarah Vanagt, een reflectie op het kolonialisme in samenspraak met Brusselse jongeren. En in This Was Your Nicest Auntie Ria volgt de ervaren regisseur van jeugddocumentaires Anneke de Lind van Wijngaarden gedurende zeven jaar haar eigen familie.
Met de meest internationale selectie tot nu toe laat de Youth Competition 14 films zien die het genre van jeugddocumentaire opnieuw uitvindt. Voor het eerst worden de titels ingedeeld in twee verschillende leeftijdsgroepen: 9 jaar en ouder en 14 jaar en ouder. Een driekoppige jury die eind oktober bekend wordt gemaakt, kiest uit elke groep een prijswinnaar.
In de categorie 14+ brengt de bekroonde filmmaker Marina Meijer Sezer’s Summer, een traag geschoten film over een getroubleerde moeder-zoonrelatie waarbij jeugdzorg op het punt van ingrijpen staat. Met Where I Am Now brengen regisseurs Lucia Chicos en Alexandra Diaconu een stilistisch grensoverschrijdende film, verteld vanuit het perspectief van een 18-jarige Afghaanse migrant die in Boekarest woont.
Tot de categorie films vanaf 9 jaar behoren Ramboy van Matthias Joulaud en Lucien Roux, een ingetogen coming-of-age-film over een ouder wordende schapenhoeder en zijn jonge kleinzoon in het woeste Ierse landschap, en Oasis van Justine Martin, een liefdevol miniatuurportret van twee broers die de ongrijpbare periode tussen jeugd en volwassenheid ontdekken.
De sectie Masters bestaat uit films van de grote documentairemakers van deze tijd, waaronder internationale premières van onder meer Martin Scorsese’s en David Tedeschi’s nieuwe muziekfilm Personality Crisis: One Night Only, Barbara Kopple's Gumbo Coalition en de wereldpremière van Coco Schrijbers Look What You Made Me Do.
Wat opvalt is dat een groot aantal van deze regisseurs hun filmtaal opnieuw uitvindt. Patricio Guzmán verruilt in My Imaginary Country over de protesten in Chili in 2019 zijn poëtische aanpak voor een meer directe politieke vorm van filmmaken. Gianfranco Rosi maakt met In viaggio zijn eerste archieffilm, waarin hij de reizen van paus Franciscus beschouwt als een kaart van de menselijke aard. Jørgen Leth en Andreas Koefoed maken met Music for Black Pigeons voor het eerst samen een film, waarin ze aan de hand van jazzmuziek reflecteren op ouder worden. Ruth Beckermann werpt in Mutzenbacher daarentegen een unieke blik op een controversiële erotische roman door middel van een uitgebreid castingproces.
Andere meesters blijven trouw aan hun eigen veelgeprezen filmtaal, terwijl ze tegelijk onderwerpen onderzoeken die steeds relevanter worden. Zo laat Sergei Loznitsa op provocerende wijze een ontbrekende schakel in de geschiedenis zien met The Kiev Trial, en Adirley Queirós en Joana Pimenta werpen een licht op een bende oliebandieten die volledig uit vrouwen bestaat in hun knetterende hybride film Dry Ground Burning. Meer titels worden binnenkort bekendgemaakt.
De uitgebreide Best of Fests sectie brengt de hoogtepunten van de jaarlijkse festivaloogst, met de beste films uit onder meer Cannes, Berlijn, Venetië, Sundance, Visions du Réel en CPH:DOX.
Oekraïne is goed vertegenwoordigd in de selectie, met verschillende moedige filmmakers die urgente perspectieven bieden op oorlog, kunst en menselijkheid. A House Made of Splinters van Simon Lereng Wilmont brengt ons in een Oekraïens kindertehuis in de buurt van de frontlinie en onderzoekt het verdriet, de verwachtingen en de veerkracht van de mensen daar. In Fragile Memory brengt Igor Ivanko de persoonlijke verhalen van achter het IJzeren Gordijn opnieuw tot leven via oude beelden die zijn grootvader ooit schoot. En in The Hamlet Syndrome brengen Elwira Niewiera en Piotr Rosolowski een Oekraïense theatergroep samen om het bekende stuk van Shakespeare opnieuw te spelen en in verband te brengen met hun eigen traumatische werkelijkheid.
Andere films reizen de wereld rond om oprechte verhalen te tonen die rijk zijn aan zang en dans, zoals in Cesária Évora, Ana Sofia Fonseca's eerbetoon aan het Kaapverdische icoon. Beba, de doorbraakfilm van New Yorker Rebecca Huntt, en Alis van Clare Weiskopf en Nicolás van Hemelryck laten de energie van jonge vrouwelijke artiesten van het scherm spatten.
De Litouwse filmmaker Mantas Kvedaravičius die eerder dit jaar werd vermoord tijdens de militaire gevechten rond de Oekraïense stad Mariupol, zal tijdens IDFA een eerbetoon krijgen met de vertoning van Kvedaravičius’ films Mariupolis (2016) en het postuum uitgekomen Mariupolis 2 (2022).
IDFA's publieksprogramma wordt mogelijk gemaakt door VriendenLoterij, Deloitte, VPRO, Fonds 21, de Volkskrant, Gieskes-Strijbis Fonds, WePresent by WeTransfer, Ammodo, NPO, Oxfam Novib, IDFA Vrienden/DikkeVrienden, Creative Europe Media, Nederlands Filmfonds, European Cultural Foundation, VSB fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.