InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Prison for Profit
Over IDFA
Archief
Prison for Profit
IDFA 2019

Prison for Profit

Ilse van Velzen, Femke van Velzen
Nederland
2019
83 min
Wereldpremière
Festival history

In 2001 werd de Mangaung-gevangenis in gebruik genomen, de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika. Als uitbater beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een Brits miljardenbedrijf, de meest humane behandeling en de beste faciliteiten voor drieduizend gevangenen, voor de laagste prijs uiteraard.

Dat bleek al snel vooral verkooppraat. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken.

Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks for hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is. Prison for Profit toont aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat dit hebben voor de samenleving?

Credits
Regisseur
Production
  Ilse van Velzen namens IFProductions,
  Femke van Velzen namens IFProductions
  Ilse van Velzen namens IFProductions,
  Femke van Velzen namens IFProductions
Involved TV Channel
  EOdocs
  EOdocs
Screening copy
  IFProductions
  IFProductions
Distribution for the Netherlands
  Cinema Delicatessen
  Cinema Delicatessen

Video's

Images

0
1
2
3
4