In the Open

  • Guillaume Massart
  • Frankrijk
  • 2017
  • 146 min
Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

“Ik ben hier voor moord, niet voor een zedendelict,” verklaart een gedetineerde buiten beeld. Dat wil hij gezegd hebben, want mocht hij ooit in aanmerking komen voor overplaatsing, dan maakt hij als moordenaar meer kans dan als zedendelinquent. Hij is in de minderheid in de open penitentiaire inrichting van het Corsicaanse Casabianda, want ruim 80 procent van de veroordeelden zit er vanwege een zedenmisdrijf dat meestal gepleegd is in huiselijke kring. Paria’s onder paria’s zijn zij, maar voor de geduldige camera van Guillaume Massart wordt een aantal van hen weer mens.

Wat begint als een observerende documentaire over een gevangenis zonder muren en prikkeldraad, wordt in het jaar dat Massart in Casabianda doorbrengt een adembenemende zoektocht naar humaniteit. De ontwapenende, helder en direct bevragende Massart neemt alle tijd van de wereld om met zijn zwaar getroebleerde gesprekspartners af te dalen in hun morele moeras. Massart vindt daar wanhoop en zelfreflectie, maar ook ontkenning. Intussen werpt de film complexe dilemma’s op over vergelding en vergeving, zoals de ogenschijnlijk simpele vraag of iedereen een tweede kans verdient.

TV5MONDE is sponsor van alle Franstalige producties op IDFA 2018. Kijk voor meer Franstalige, Nederlands ondertitelde documentaires op TV5MONDE.

Credits

  • 146 min
  • kleur
  • DCP
Regisseur
Guillaume Massart
Production
Simon P. R. Bewick / Triptyque Films
Co-production
Films de Force Majeure
Cinematography
Guillaume Massart
Editing
Alexandra Melot
Created with Sketch. Alle credits weergeven

IDFA historie

Deel deze film

Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

IDFA historie