InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Private History
Archief
Private History
IDFA 2019

Private History

Privát történelem
Gábor Bódy, Péter Timár
Hongarije
1978
28 min
n.v.t.
Festival history

“Een vrije selectie uit een paar oude amateurfilms” zegt de ondertitel van Private History. Deze films, opgenomen in Hongarije tussen 1920 en 1950, zijn min of meer chronologisch gemonteerd en vertellen aan de hand van persoonlijke levens de Hongaarse geschiedenis van die periode.

Kort na de Eerste Wereldoorlog zijn de filmfragmenten nog statisch en schokkerig. De taferelen worden ingeleid met teksten als “Een zomerdag buiten” of “Rendez-Vous”. Mettertijd wordt de beeldkwaliteit beter, scherper en vloeiender. We kijken naar bewegende snapshots uit het leven van gewone Hongaren, of naar een dwaas sketchje dat zij voor de lens opvoeren. Op de achtergrond horen we het nieuws op de radio, een reclame voor een biermerk, een kinderliedje over een jojo. Vanaf 1933 duikt soms de Hitlergroet op. Nog later zien we beelden van de Hongaarse massadeportatie van Joden in 1944.

In dit ijzingwekkende Hongaarse filmexperiment uit 1978 wordt het persoonlijke terloops verkend en afgezet tegen de geschiedenis. Dat geeft soms een wrang ironisch effect. Want in tegenstelling tot hen die werden weggevoerd, kennen wij de afloop.

Credits
Regisseur
Screenplay
Production
Cinematography
Editing
Screening copy

Images

0
1
2