InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Big Characters
Archief
Big Characters
IDFA 2018

Big Characters

大字
Ju Anqi
China, Zwitserland
2018
18 min
Wereldpremière
Festival history

Als je met Google Maps uitzoomt op het niemandsland in het oosten van Xinjiang kun je dertig enorme Chinese karakters ontwaren. Van bovenaf gezien vormen ze leuzen uit de tijd van de Culturele Revolutie: “Dien de mensheid. Leer van je worstelingen.” Elk karakter heeft de afmetingen van een voetbalveld en bestaat uit opgestapelde stenen. Op deze desolate plek in de Gobiwoestijn werd in 1968 een geheime militaire luchthaven gebouwd. De reusachtige karakters dienden als navigatiemarkeringen. 

De vloedgolf van revoluties die de wereld in het jaar 1968 overspoelde, komt in nieuwsbeelden voorbij: van de uitvinding van de computermuis door Douglas Engelbart tot een bijeenkomst van Mao met de Revolutionaire Comités, van de studentenopstand in Parijs tot het studentenactivisme in Japan, van een toespraak van Martin Luther King tot de Russische tanks die een einde maakten aan de Praagse Lente.

Sommige revoluties begonnen net aan kracht te winnen, terwijl andere werden neergeslagen. De gebeurtenissen van 1968 ballen samen tot een ongrijpbaar bioscoopjournaal, gebeiteld in onze collectieve herinnering. Door uit te zoomen, laat filmmaker Ju Anqi ons het grote plaatje zien.

Credits
Regisseur
Productie
Cinematografie
Montage
Screening copy

Images

0