InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Nothing Compares
Over IDFA
Archief
Nothing Compares
IDFA 2022

Nothing Compares

Kathryn Ferguson
Ierland, Verenigd Koninkrijk
2022
100 min
Ned. Première
Festival history

Muziek was therapie voor zangeres Sinéad O’Connor. Popster worden was nooit haar doel, ze had dus niets te verliezen. Bovendien hield ze de Ierse traditie in ere, waarin kunstenaars activistisch zijn. Dat kwam haar duur te staan.

Ze was haar tijd ver vooruit, toont deze hedendaagse, feministische blik op haar woorden en daden in de periode 1987-1993. Sleutelmoment is een concert in 1992 ter ere van Bob Dylan in Madison Square Garden, waar ze door het publiek minutenlang wordt uitgejoeld, omdat ze eerder op de Amerikaanse televisie een foto van de paus verscheurde als statement tegen seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Dit vooral op archiefmateriaal gebaseerde portret laat zien waar de woede van deze uitzonderlijk getalenteerde, compromisloze jonge vrouw vandaan kwam, en hoe verwoestend de rol van de kerk in het extreem repressieve Ierland was. Ook de muziekindustrie en media waren niet altijd even vrouwvriendelijk. Naast verschillende artiesten en andere betrokkenen komt ook een opvallend milde O’Connor zelf aan het woord. Ze hield mensen een spiegel voor, beseft ze nu. En wat zij zagen, beviel hun niet.

Credits
Regisseur
Executive producer
  Charlotte Cook,
  Lesley McKimm namens Playground Entertainment,
  Lucy Pullin,
  John Reynolds,
  Lisa Marie Russo
Cinematografie
  Luke Jacobs
  Luke Jacobs
Muziek
  Irene Buckley,
  Linda Buckley
  Irene Buckley,
  Linda Buckley
Screening copy
  Showtime
  Showtime
World Sales
  Showtime
  Showtime

Video's

Images

0
1
2