InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Scenes with My Father
Over IDFA
Archief
Scenes with My Father
IDFA 2022

Scenes with My Father

Scènes met mijn vader
Biserka Šuran
Nederland
2022
47 min
Wereldpremière
Festival history

Biserka Šuran is twee jaar oud als haar gezin vlucht uit voormalig Joegoslavië. Haar vader dacht destijds dat hun plotselinge vertrek zijn jongste dochter het minst zou raken. In haar regiedebuut gaat Šuran met haar vader in gesprek: over hun gezamenlijk verleden, de geschiedenis van de Balkan en wat dit betekent voor hun identiteit.

De dialogen vinden plaats in een sober theaterdecor., ingericht in een verlaten fabriek. Hoewel een en ander in scène is gezet, proberen de filmmaker en haar vader je niet van hun acteerkunsten te overtuigen. Eerder grijpen zij het minimalistische decor aan om zich een houding te geven in deze verkenning, die voor allebei best ongemakkelijk is; voor de dochter omdat zij deze vragen nooit eerder stelde, voor haar vader omdat hij niet geleerd heeft ze te beantwoorden.

Maar de antwoorden komen. De filmmaker weet je zowel mee te nemen in haar familiegeschiedenis als aan het denken te zetten over Europa als construct in wat voelt als een benijdenswaardige exercitie, die menig kijker met een van hún ouders zou willen doen.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film

Credits
Regisseur
Executive producer
  Olya van Poppel
  Olya van Poppel
Cinematografie
  Abel van Dijk
  Abel van Dijk
Geluid
  Koos van der Vaart
  Koos van der Vaart
Muziek
  Eren Önsoy
  Eren Önsoy

Images

0
1
2