InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
Aswang
Archief
Aswang
IDFA 2019

Aswang

Alyx Ayn Arumpac
Filipijnen, Frankrijk, Noorwegen, Qatar, Duitsland
2019
85 min
Wereldpremière
Festival history

De term ‘Aswang’ staat in de Filipijnen voor heksen, vampiers, spoken en weerwolven. Dit soort kwade geesten speelt een grote rol in mythen en populaire films. Maar sinds het aantreden van president Rodrigo Duterte zijn ze terug in het echte leven, op de straten van Manilla.

In het kader van de oorlog tegen drugs hebben doodseskaders de afgelopen drie jaar tienduizenden gebruikers, dealers en onschuldige burgers doodgeschoten, gemarteld en ontvoerd. Duterte geeft politieagenten de vrije hand om bruut geweld te gebruiken, waarvan vooral de armste bevolkingsgroepen het slachtoffer zijn. Amnesty International spreekt van staatsterreur en grootschalige misdaden tegen de menselijkheid.

In Aswang wordt een groep mensen gevolgd wier levens in deze periode verknoopt zijn geraakt. Een journalist die een vuist probeert te maken tegen de wetteloosheid, een mortuariumbeheerder, een missiebroeder die achtergebleven familieleden troost en een straatjochie met ouders in het gevang en vrienden op het kerkhof. Het is een ontluisterend verslag van ongekend geweld en het moreel faillissement van een regime dat toch nog steeds steun krijgt van de kiezers.

Credits
Regisseur
Production
Co-production
Cinematography
Editing
Sound Design
Music
Screening copy
Narration

Images

0
1