InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Non-Aligned Newsreels: Fragments #2 – New Voices from the Summit
Archief
Non-Aligned Newsreels: Fragments #2 – New Voices from the Summit
IDFA 2022

Non-Aligned Newsreels: Fragments #2 – New Voices from the Summit

Mila Turajlić, Maja Medić
Servië
2022
90 min
Wereldpremière
Festival history
Tijdens de Koude Oorlog leek het alsof er geen andere keuze bestond dan tussen het kapitalistische Westen of het Sovjetblok. Toch zocht de Joegoslavische president Tito bondgenoten in onder niet-westerse landen voor een alternatieve politieke visie. In 1961, tijdens een oprichtingsconferentie in Belgrado waar leiders van 25 landen en 17 bevrijdingsbewegingen bijeenkwamen, werd de Non-Aligned Movement (de Beweging van Niet-Gebonden Landen) officieel opgericht. Deze beweging die zich uitsprak over dekolonisatie, ontwapening en racisme, is een grote afwezige in de westerse geschiedenisboeken.

De in Joegoslavië geboren documentairemaker Mila Turajlić stuitte in een kluis in Belgrado op vergeten filmmateriaal van deze beweging. Turajlić' digitaliseerde de beelden voor haar documentairetweeluik Scenes from the Labudović Reels (beide te zien op IDFA). In De Balie brengt Turajlić deze geschiedenis samen met een groep Nederlanders van wie hun oorsprong in verschillende Niet-Gebonden landen ligt. Tijdens deze eenmalige live performance kijken zij samen fragmenten van deze archiefbeelden en bespreken ze gezamenlijk de betekenis ervan, zowel persoonlijk als politiek. Wat betekent de term “non-aligned” voor hen? En hoe heeft deze geschiedenis hun kijk op de wereld van vandaag gevormd?

Met bijdragen van o.a. feministe Francisca Pattipilohy (96, Indonesië), theatermaker Hakim Traïdia (66, Algerije), filmmaker Lidija Zelović (52, Joegoslavië), en historica Yulia Pattopang (40, Indonesië).
Credits
Regisseur