DocLab Thema: Domesticating Reality

    How we shape technology, and technology shapes us.

    Als onderdeel van het themaprogramma Domesticating Reality onderzoekt de DocLab Exhibition dit jaar de aard van de fysieke ruimte in het digitale tijdperk. Welke invloed heeft technologie op hoe we de werkelijkheid waarnemen? Hoe vormt het onze lichamen en de plekken waar we ons bevinden? Hoe verandert het menselijk gedrag of de manier waarop we verhalen vertellen?

    Het is een eeuwenoude cyclus: van vuur tot koken, van taal tot machines en algoritmes, van grotschilderingen tot fotografie, film en het internet. Nieuwe technologieën zijn niet nieuw, maar de effecten verrassen ons altijd, ook al zagen we ze aankomen. Tegenwoordig zijn we diep ondergedompeld in digitale technologie - in toenemende mate meer als standaard dan uit vrije wil. Nu de traditionele grenzen tussen de fysieke en digitale realiteit steeds verder vervagen, zijn postmenselijke visies op de toekomst makkelijker om te verbeelden dan ooit. Het is tijd om de balans op te maken, om onszelf en de fysieke wereld om ons heen te onderzoeken. Deze is er tenslotte nog steeds, althans voor nu.

    In Domesticating Reality presenteert DocLab bijna 40 documentaire ervaringen, variërend van virtual reality tot interactieve cinema; van meeslepend theater tot koepelvoorstellingen en van AI-experimenten tot een privé-audiowandeling in het huis van een willekeurige vreemdeling. Daarnaast omvat het programma verhalen over klimaatverandering, gentrificatie, het post-menselijke lichaam, robots en online dating. Deze werken maken gebruik van bestaande en opkomende technologieën om menselijke verhalen te vertellen; om te spelen met onze percepties van tijd en ruimte, en om ons meest menselijke gedrag uit te dagen.