Interactief educatieprogramma in samenwerking met Eye Filmmuseum
Al zappend, swipend en scrollend door video’s, filmpjes en televisieprogramma’s schat je als kijker vliegensvlug in wat je ziet. Meestal weet je binnen een paar seconden of iets fictie of non-fictie is. Echt gebeurd of geënsceneerd. Of het een spannende speelfilm of reportage is. Feit of fictie.
Hoewel; we denken non-fictie en fictie te herkennen. Maar kun je echt op basis van één blik zeker weten waar je naar kijkt? Hoe komt het dat je dat weet? Is non-fictie dan altijd feit? Kan iets überhaupt 100% fictie of 100% feit zijn?
Aan de hand van een documentaire gaan de leerlingen samen met de filmmaker op ontdekkingstocht in de filmische wereld van feit en fictie. De maker gaat met de leerlingen een verrassend gesprek aan over de macht van de camera, montage, geluid en scenario. Leerlingen ervaren door kijkopdrachten en dialoog dat iets wat objectief lijkt, het niet altijd is. In de beeldquiz vol met fragmenten passen de leerlingen de opgedane kennis meteen toe. Want nu je meer weet: hoe objectief en feitelijk is reality-tv eigenlijk, of een vlog?
IDFA en Eye bundelen hun krachten en brengen met Feit of Fictie? een uniek programma dat één op één aansluit bij een van belangrijkste CKV dimensies: feit en fictie. Dit programma is tevens geschikt voor Kunst Algemeen (filmanalyse) en lessen burgerschap in het mbo (mediawijsheid).
Deze gastles op school kan gedurende het hele schooljaar plaatsvinden. Meer informatie en boeken via educatie@eyefilm.nl
Op een rijtje
Praktische informatie