Tijdens IDFA Project Space NL werken zes talenten een aantal maanden onder professionele begeleiding een eerste idee uit tot een filmplan. Het doel van de workshop is om talentvolle makers te helpen in hun ontwikkeling en bij te dragen aan de totstandkoming van een artistiek hoogwaardig ontwikkelingsplan voor een korte documentaire, een documentaire van 55 minuten, of langer. IDFA Project Space NL wordt ondersteund door het NPO-fonds.
De deelnemers worden inhoudelijk begeleid bij het uitwerken van de research, het ontwikkelen van de verhaalstructuur, het schrijven van een filmplan en maken van een teaser. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van het auteurschap van de deelnemers en stimuleert het hen om nieuwe vertelvormen binnen het documentaire-genre te onderzoeken.
Dit jaar wordt het programma opnieuw verrijkt met een aantal internationale componenten. Zo trapt de workshop in de eerste week van juli af met een uitgebreide en persoonlijke kennismakingssessie, aangevuld met inspiratiesessies van gerenommeerde internationale makers die uitgenodigd zijn in het kader van het internationale programma IDFA Project Space. De daaropvolgende workshopbijeenkomsten vinden plaats tussen augustus en november. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om in een ‘snelkookpan’-vorm het plan flink verder te brengen. De uiteindelijke filmplannen kunnen leiden tot een ontwikkelingsaanvraag bij onder meer het NPO-fonds. Elke deelnemer is aan het begin van het traject gekoppeld aan een producent.
Tijdens de bijeenkomsten worden de plannen gezamenlijk onder de loep genomen onder begeleiding van de workshopleiding en worden er ter inspiratie verschillende gastlessen georganiseerd met (internationale) professionals uit verschillende disciplines. Naast het geschreven plan is het maken van een teaser onderdeel van de workshop. Hiervoor wordt per deelnemer een budget beschikbaar gesteld.
Deze filmplannen, inclusief teasers, worden na afloop van de workshop voorgelegd aan een onafhankelijke jury, waarvan de samenstelling nog bekend wordt gemaakt. Deze zal hieruit een winnaar kiezen van de NPO Talent Award, bestaande uit een geldbedrag van maximaal €25.000 voor de verdere ontwikkeling van het plan. Ter afsluiting doen de makers mee aan het internationale trainingsprogramma IDFAcademy tijdens IDFA 2023. Hier presenteren de deelnemers hun filmplan en teaser aan de eindredacteuren documentaire van de Nederlandse publieke omroepen en aan andere professionele relaties uit de (internationale) documentaire sector. Ook wordt dan de winnaar bekendgemaakt en vindt de prijsuitreiking plaats.
IDFA faciliteert op maat ook de koppeling aan relevante (internationale) professionele partners met als doel de verdere ontwikkeling en eventuele productie van het project. IDFA vertoont, indien van voldoende kwaliteit, de films die voortkomen uit de workshop op (een latere editie van) het festival.
De workshop richt zich in eerste instantie op beginnende makers, die ten minste één (korte) productie binnen het documentaire-genre op hun naam hebben staan. Deze moet zijn vertoond in de bioscoop, op televisie, op een festival of op een streaming platform. Ook meer ervaren makers die met een heldere motivatie een nieuwe vorm willen onderzoeken, kunnen zich aanmelden. Deelnemers mogen om in aanmerking te komen niet in vaste dienst zijn bij een van de Nederlandse publieke omroepen.
Bij de aanmelding wordt onder meer om een synopsis en motivatie gevraagd. Bij de synopsis is het van belang dat er urgentie en originaliteit spreekt uit het filmidee en dat de uitdaging in de ontwikkeling helder is geformuleerd. Ook moeten er aantoonbare stappen in de research zijn gezet. Wat motivatie betreft wordt van de deelnemers verwacht dat zij duidelijk kunnen toelichten waarom zij de workshop willen volgen en welke leerdoelen zij zichzelf stellen. Er wordt gestreefd naar een selectie van projecten waarvan een aantal de potentie heeft internationale aansluiting te vinden. De voertaal van de workshop is Nederlands, maar sommige bijeenkomsten zullen in het Engels zijn. Deelnemers dienen de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift te beheersen. Van alle deelnemers wordt verwacht dat zij zich committeren aan de workshop en goed voorbereid alle bijeenkomsten zullen bijwonen.
Voor meer informatie, kun je mailen naar idfacademy@idfa.nl.
Tot de IDFA Project Space NL alumni behoren films als A Stranger Came to Town, Carrousel, Lessons for Luca, en Scenes with my father. Voormalige begeleiders en gastdocenten waren onder anderen Marjoleine Boonstra, Coco Schrijber, Tom Fassaert, Marc Schmidt, Catherine van Campen, Walter Stokman, Ester Gould, Frank van den Engel, Beri Shalmashi, Tabhi Mooi, Aliona van der Horst, Renko Douze, Soraya Pol, Martijn Winkler, Eefje Blankenvoort, Joost Seelen, Jean Counet, Albert Markus, en Shamira Raphaëla.
IDFA's talentontwikkelingsprogramma wordt mogelijk gemaakt door Nederlands Filmfonds, Creative Europe Media en NPO-fonds.